Sivut

lauantai 30. kesäkuuta 2012

Täytetyt tomaatit


Tehtiin täytettyjä paprikoita tässä eräänä päivänä ja niistä inspiroituneena päätin tehdä täytettyjä tomaatteja. Asiaan vaikutti myös se, että kaapissa ei ollut paprikaa ja edellisestä ruuasta (meksikolaisesta salaatista) oli jäänyt jäljelle jauhelihakastiketta. Hävikistä hyödyksi kamppanjahan oli eri ruokablogeissa toukokuussa (itse en ollut aloittanut ruokabloggausta vielä silloin), mutta sitä kannattaa omasta mielestäni jatkaa aina. Tämä on hyvä idea uusiokäyttää jauhelihakastike seuraavana päivänä. :) Ja resepti on vielä vähähiilihydraattinen. ;D

Ollaan tehty nyt viime viikon aikana aivan hurjasti jauheliharuokia. Täytyy välillä kyllä tehdä muutakin ettei aivan täysin syö itseään yli. :)

Täytetyt tomaatit
(n. 2 hengelle)

6 isohkoa tomaattia
n. 2-3 dl eilisen päivän jauhelihakastiketta
juustoraastetta

Halkaise tomaateilta "hattu" pois ja veistä apuna käyttäen kaiverra sisus pois. Täytä sisus jauhelihakastikkeella ja ripottele päälle juustoraastetta. Laita "hattu" takaisin päälle. Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Tomaatit keikkuivat hirveän helposti, joten jotta juustoraasteet eivät valuisi pois, niin paistamisen voisi tehdä vaikka muffinssi vuoassa tai muuta vastaavaa.

Tomaatteihin ei itsessään mene hirveästi lihaa, joten ne sopivat omasta mielestäni parhaiten lisäkkeeksi. Täyte voi myös olla jotain aivan muuta. Täytyy testailla, varsinkin nyt kun tomaatit ovat halpoja. ;)




perjantai 29. kesäkuuta 2012

Salaattia Meksikolaiseen tyyliiin

Tätä salaattia tein ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten ja ihastuin ikihyväksi. Alkuperäinen resepti on Maku lehden sivuilta, mutta sitä on tullut hieman muokattua. Salaatti on siitä ihana, että syödessä se on jonkin verran lämmin, mutta se maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä kylmänä ja toiseksi, siihen voi laittaa melkeimpä mitä vain! :)

Meksikolaista salaattia
(4-6 annosta)

1 jäävuorisalaatin kerä
1 paprika
400 g jauhelihaa
200 g maissia
1 pussi taco-maustetta (esim. santa marian smoked chili & garlic)
400 g murskattua tomaattia
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
200 g juustoraastetta

Lisäkkeet (ei pakolliset):

Juusto dippiä
ranskan kermaa
tacoja

Mukaan voi myös heittää:

tomaattia
kurkkua
papuja
punasipulia
avokadoa
ym..


Ruskista jauheliha voissa. Kun liha on lähes kypsää, niin lisää pilkottu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet, anna kypsyä loppuun. Lisää sitten taco-mausteseos (tai omat mausteet) ja murskattua tomaattia. Anna kypsyä liedellä n. 10 minuuttia, kunnes ylimääräinen neste on kiehunut pois. Sillä aikaa pilko salaatti ja paprika ja sekoita niiden joukkoon isoon salaattikulhoon valutettu maissi. Kun jauheliha on valmista, tarkista maku, ja lisää salaatin joukkoon juustoraasteen kanssa. Sekoita. Omasta mielestäni parasta juusto dipin kanssa, mutta toimii myös ilman. :)

Hintaa ruualle ilman lisäkkeitä tulee 1,55 €/annos. Mausteseos juusto dipille maksaa 0,95€ ja siihen lisäsin n. 1 dl smetanaa, 1 dl turkkilaista jogurttia ja vähän maustamatonta "normi"jogurttia. Hyvää tuli. :) Ranskankermaakin oli, mutta se unohtui kaappiin. -.-


keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Parantavat rasvat

Parantavat rasvat kirjoittajat Taija ja Jani Somppi

Kirjalle antaa uskottavuutta jo se, että Taija Somppi on Yleis- ja verisuonikirurgi ja Jani somppi on liikuntafysiologi. Pariskunta on pitänyt yksityistä klinikkaa ilmeisesti jo jonkin aikaa, joten kokemusta on.

Kirjassa kerrotaan paljon siitä, miten rasvat vaikuttavat verisuoniin ja tietenkin asiaa on myös paljon kolesterolista. :) Valoitetaan sitä, miten kolesteroli ei oikeastaan olekkaan se, mikä tukkii verisuonet, vaan se joka tulee paikalle korjaamaan "vahinkoja". Kirjassa kerrotaan myös tutkimuksista ja niiden tuloksista. Pelkästään luentomateriaalia kirja ei ole, sillä aina välillä kirjassa kerrotaan potilastapauksista, kuten miten vähähiilihydraattinen ruokavalio on auttanut joitakin. Kirjassa kerrotaan myös vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja lopussa on muutama reseptikin. Kirjan nimihän on parantavat rasvat, joten tietenkin eri rasvoista ja niiden vaikutuksista oli paljon tietoa, esimerkiksi Omega-rasvahapoista.

En enää muista mistä kaikista asiaa oli, koska lukemisesta on jo hetki, mutta kirja oli todella silmiä avaava ja suosittelen sen lukemista. Kirja oli myös todella helppolukuinen ja hyvä. En ole aikaisemmin kiinnittänyt huomiota kolesteroliin ja rasvaan ym., joten tässä kirjassa oli aika paljon uutta tietoa minulle. Tietenkin vanhaa tietoa olivat VHH-ruokavalio ja reseptit. Mutta suurimmaksi osaksi kirja oli todella virkistävä.


sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Haavaisen paksusuolentulehdus & kyhmyruusu

Vielä en ole kirjoittanut paljon ollenkaan haavaisen paksusuolentulehduksesta. Lisää infoa sairaudesta löytyy täältä. Sairastan siis kroonista suolistotulehdusta ja yritän hoitaa sitä lääkkeiden lisäksi vähähiilarisella dieetillä. Välillä onnistuu paremmin ja välillä huonommin. :) Aktiivisempiä vaiheita minulla on nyt ollut muutaman kerran vuodessa. Silloin elämä ei ole aivan niin mukavaa kuin nyt, vaan löydän itseni kippuralla ollen sängyn pohjalta.

Viimeksi tällainen akuutti vaihe oli toukokuun lopulla. Silloin tajusin kuitenkin heti parin päivän ripulin jälkeen ottaa yhteyttä lääkäriin ja aloittaa kortisoonikuurin. Kortison auttoikin aika hyvin ja olin kunnossa siskoni lakkiaisiin mennessä (melkein jo pelotti, että en siellä pystyisi olemaan). Syön edelleenkin kortisonia, mutta sitä lasketaan kokoajan.

Tässä aikaisemmin kerroinkin, että sain sairaslomaa, koska nilkkani paisuivat ja niihin ilmestyi punaisia läikkiä. Kävi ilmi, että minulla on kyhmyruusu (erythema nodosum), joka monesti ilmenee tulehdullisten suoristosairauksien yhteydessä. Tarkoitushan oli sairasloman aikana levätä paljon ja myös pysyä pois keittiöstä. Noh.. Eihän se onnistunut. Mutta jalat voivat silti paremmin! :D Nyt kuitenkin hieman pelkään, että kun huomenna lasken kortisonin määrää, niin paheneeko sairaus taas. Jotkut ovat nimittäin saaneet kyhmyruusun ennen akuuttia vaihetta (ainakin chron&colitis keskustelupalstan mukaan). Mutta koska jalat ovat paremmat, niin toivon, että tulehduskin laskee! :)

Kyhmyruusu oli aika inhottava, koska kävely oli vaikeaa ja jalat kipeät. Mutta jos vain istui niin olo oli aika normaali. Tuntui melkein huijaamiselta olla kotona sairaslomalla, koska olo ei ollut niin "sairas". :) Mutta koska kesätöissäni olen suurimman osan aikaa jaloillani, niin enhän voisi töissä tehdä mitään, jos en kunnolla pysty kävelemään. Nyt onneksi jalat eivät enää ole paljoakaan kipeät ja pystyn kävelemään, myös turvotus on laskenut ja isoimmat läiskät ovat haalistuneet. Jonkin verran läiskiä kuitenkin on, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa. :)

Terveyttä kaikille!

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Keskikesän juhlintaa

Meillä ei paljon Juhannusta tänä vuonna juhlittu. Suurimmaksi osaksi sen takia, että olen ollut tämän päivän ja eilisen töissä. Kävimme kuitenkin eilen syömässä T:n vanhemmilla ja meille tarjoiltiin aivan mahtavaa itse savustettua lohta sekä lihoja ja salaattia ja uusia perunoita. Jälkiruuaksi oli lättyjä. Olin aivan täynnä tämän illallisen jälkeen. Oli tarkoitus ottaa kuvia, mutta kameran muistikortti oli jäänyt kotiin, joten se jäi tekemättä. :/





Tänään kokkasimme sitten itse, hamppareita karppaajien tyylillä. :)

Paistoin sämpylät Karppikissan ohjeella, mutta tein sämpylöitä kuusi. En uskonut että meidän nälkäämme olisi neljä sämpylää riittänyt tuhoamaan. Olin oikeassa. :) Lisäksi tein hunaja-sinappikatiketta, mutta jogurttiin, mikä onnistui vallan mainiosti, sekä paistettiin pekonia ja siihen rinnalle juustoa ja kasviksia. Ainiin.. Ja tietenkin ne pihvit. :) Huom. Koko jauhelihataikina ei tietenkään mennyt pihveihin vaan tein muutaman pihvin ja lopusta lihapullia seuraaville päiville. Ei katsos tarvitse montaa kertaa alkaa kokkaamaan. ;)

Jauhelihapihvit

700 g jauhelihaa
4 valkosipulia
1 iso sipuli
2 tl sinappia
1 pieni tölkki paseerattua tomaattia
2-3 tl paprikajauhetta
3 rkl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl chilijauhetta
3 tl grillimaustetta
1 tl oreganoa
0,5 tl mustapippuria
1 kananmuna

Pilko sipuli pieniksi, murskaa valkosipuli ja sekoita kaikki aineet keskenään. Muotoile taikinasta pihvejä/pullia/kebakkoja ja paista uunissa 200 asteessa n.20 minuuttia.



VHH-sämpylät
6 kpl

3 kananmunaa
150 g juustoraastetta
1,5 dl mantelijauhetta
1,5 rkl psylliumia
1,5 tl leivinjauhetta

päälle: chia-siemeniä tai seesaminsiemeniä

Sekoita kaikki yhteen, muotoile leivinpaperille n. 10 cm halkaisijaltaan olevia leipiä. Taputtele märillä käsillä. Ripottele pinnalle siemeniä. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Leivistä ei sitten todellakaan tullut mitään hirveän isoja, eivätkä ne kohonneet hirveästi uunissa, mutta aivan toimivia hampurilaisiin. :)

MUOKS/ Laskelmien mukaan hintaa näille sämpylöille tulee yhteensä 2,54 €. Tietenkin hieman vaikuttaa mitä tuotteita käyttää ja kuinka suuria määriä ostaa. :)

Hunaja-sinappikastike löytyy aikaisemmasta postauksesta. :)




Tykättiin molemmat oikein paljon ja varmasti tehdään uudestaan. Ruuan jälkeen en jaksanutkaan tehdä muuta kuin maata sohvalla ja katsoa leffaa, sekin kyllä osoittautui vaikeaksi sillä uni meinasi tulla silmään kokoajan. Sinnittelin kuitenkin loppuun ja ranskalainen elokuva Horseman on the Roof tuli katsottua. Hieman poikkesi jenkki-elokuvista. :)

torstai 21. kesäkuuta 2012

Mustikkapiirakka

Otin tuossa pakasteesta parisen päivää sitten, tarkoituksena oli syyä niitä aamupalalla ym. Meillä oli kuitenki sitten mansikoita ym. niin mustikat unohtuivat. Halusin sitten hyödyntää ne mustikat ennen kuin ne homehtuisiva, joten ajattelin kokeilla mustikkapiirakkaa karpisti. :) Mustikkapiirakasta tuli oikeasti hyvää! Ainut miinus ehkä oli se, että pohja oli liian pehmeää. Seuraavalla kerralla yritän tehdä jonkinmoisen murupohjan.

Mustikkapiirakka

Pohja:

3 kananmunaa
200 g suolatonta voita
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl mantelijauhoa
n. 2 tl kardemummaa
2 rkl sukrinia tai muuta makeutusainetta oman maun mukaan

Täyte:

n.5 dl mustikoita
250 rahkaa
3 munaa
3 rkl sukrinia tai muuta makeutusainetta oman maun mukaan
2 tl vaniljasokeria

Tee ensin pohja. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Lisää sitten siihen munat yksi kerrallaan kovaa sekoittaen. Sekoita leivinjauhe mantelijauhoihin ja lisää taikinaan. Lisää vielä lopuksi makeutusaine ja kardemumma. Laita pohja uuniin 175 asteeseen noin 15 minuutiksi.

Tee sillä aikaa täyte. Sekoita yhteen tehosekoittimella rahka, munat, makeutusaine ja vaniljasokeri. Ota pohja pois uunista, kun se näyttää hieman kiinteältä, levitä päälle mustikat ja mustikoiden päälle kaada rahkaseos. Laita uuniin n. 30 minuutiksi.



Omasta mielestäni mustikkapiirakan kanssa sopi todella hyvin ihan peljästään kerma. Ja kardemumma maistui mukavasti mustikan rinnalla.
Hävettää myöntää, mutta mustikkapiirakasta tuli sen verran hyvää, että se oli tämän päivän aamuun mennessä kokonaan tuhottu. Syötiin 3/4 eilen illalla leffaa katsoessa T:n kanssa ja loput söin "aamupalaksi" tänään. Huh.. Kyllä ainakin nälkä lähti.

--salla


keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Pupunruokaa?

Iltaruuaksi tehtiin salaattia, mutta tätä ei kyllä voi pupunruuaksi sanoa. Salaatin seassa oli pekonia ja salaatinkastike oli melkeimpä samanlainen kuin mitä aikaisemmin laitoin karppisubin väliin. Hyvää salaattia tuli! Meillä oli vain kotona yksi paketti pekonia, niin molemmat valiteltiin, että liian vähän pekonia. Tähän ohjeeseen se on kuitenkin korjattu. :) Itse voisin salaattiin vielä keitettyä kananmunaa laittaa, mutta T ei niin hirveän suuri kananmunan ystävä ole, toisin kuin minä. :)

Pekonisalaatti
(4 heng.)

4 tomaattia
300-400 g pekonia
3/4 kurkkua
1 paprika
1 ruukku salaattia tai erilaisia salaatteja
n. 2 dl hunaja-sinappikastiketta

Paista pekoni ja anna sen jäähtyä samalla kun pilkot muut ainekset ja pekonin lopuksi. Sekoita kaikki keskenään. Sekoita joukkoon kastike.

MUOKS/ Hintaa salaatille tulee ilman kastiketta n. 1,56€/annos. Että ei ollenkaan hassumpi. Tietenkin nyt kaikki kasvikset ovat halpoja. Hinta on eri talvella.




Hunaja-sinappikastike vol. 2

0,5-1 dl creme fraiche
1 dl maustamatonta jogurttia (turkkilaista jogurttia)
1 rkl hunajaa
1,5 rkl hunajaista Dijon-sinappia
ripaus pippuria
1 valkosipulinkynsi
0,5 rkl sitruunamehua

Kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita sen jälkeen kaikki ainekset keskenään. Lisää aineksia oman maun mukaan.

Kastiketta tullaan kyllä ehdottomasti käyttämään tulevaisuudessakin! :)

Subway vs. karppisubit

Nyt täytyy tehdä tunnustus. Kävin eilen T:n kanssa Subwayssa lekurissa käynnin jälkeen. -.- Noh.. Välillä sitä ei jaksa taistella vastaan sitä ihanaa tuoksua joka subwaysta tulee kun kävelee nälkäisenä ohi. Se oli kuitenkin eilen, tänään voi jatkaa normaalia vähähiilaritonta linjaa. Tänään teinkin Karppikissan ohjeella pekoni-juusto subeja. Ja täytyy kyllä sanoa, että kyllä nämä karppisubit voittivat!

Karppisubit
(1-2 henkilölle)

"wrapin" ohje löytyy Karppikissan blogista

Täytteet meillä:

i paketti pekonia
juustoa
tomaattia
kurkkua
paprikaa
salaattia
ketsuppia
hunaja-sinappikastiketta


Hunaja-sinappiakastike

n. 1 dl creme fraiche
1 rkl hunajaa
1 rkl sinappia
0,5 rkl sitruunamehua

Sekoita kaikki yhteen ja lisäile oman maun mukaan. :) Meillä oli ihan normi sinappia, mutta Dijon-sinappi olisi varmaan hyvää. :)

Kuvaa nyt ei ole suuren nälän ja subien rikkoontumisen vuoksi. Subit menivät siis rikki sen takia, koska meillä uuni on pieni, vain kahden lieden uuni. Subit olisivat onnistuneet varmasti paremmin "normaalissa" uunissa. Mutta makua tämä rikkoontuminen ei pilannut.

--salla

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Salla blogimaailmassa

Olen jo monia vuosia surffaillut ruokablogeissa, niin suomalaisilla kuin ulkomaalaisilla. On ollut aina mahtavaa lukea erilaisia postauksia. :) Mutta miten olen voinut olla niinkin sokea, että olen täysin ohittanut kaikki vähähiilihydraattiset ruokablogit? Tekee vain mieli takoa päätä seinään. Olen nimittäin vasta viime päivinä alkanut lukemaan niitä ja moni heistä on blogannut jo vuosia!

Mitä näin muutaman käynti kerran perusteella voin sanoa niin aivan todella hyviä blogeja ovat varsinkin Karppikissa kotona, josta löytyy hyvien reseptien lisäksi myös opiskelija ystävällisiä reseptejä! Ja ainakin itse arvostan tätä seikkaa valtavan paljon. Ehkä itsekin lasken hinnat tulevaisuudessa joihinkin ruokiin.
Hyvä blogi on myös Rasvalla laihaksi josta myös löytyy hyviä reseptejä ja blogia on hauska lukea. :)
Oikein hyvältä vaikuttaa myös Karppiherkkuja, josta innokkaana leipurina olen jo löytänyt monta kokeiltavaa reseptiä ja Karppisiskot ja vähähiilihydraattinen elämä. :)

Tiedän ainakin mitä tehdä seuraavat pari päivää. Olen nimittäin sairaslomalla, koska molemmat nilkkani ovat turvonneet jostain käsittämättömästä syystä, enkä pysty kunnolla kävelemään. Se myös tarkoittaa sitä, ettei tässä talossa pahemmin ruokaa laitella. :/ Mutta eiköhän tämä antibiooteilla ja saikulla tästä parane, että pääsen juhannuksena töihin (jotain outoa? eikö ihmiset yleensä halua olla juhannuksen kotona?). Juhannuksen extra palkka olisi opiskelijalle tervetullutta. ;D



--salla

maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kiinankaalta pannulla

Usein löydän itseni pohtimasta, että mitä ihmettä minä esimerkiksi pekonin, makkaran tai kanakastikkeen kanssa söisin. Nyt löysin kyllä ehdottomasti yhden parhaimmista lisäkkeistä. Ei sitä aina kastikkeita yksin tai salaatin kanssa ja ksa syödä. :)

Tämä sopii parhaiten itämaisten kanstikkeiden kanssa, mutta oli tosi hyvää myös pelkästään pekoninkin kanssa! Oli hieman hoppu ja jääkaapista löytyi vain kiinankaalta ja pekonia. Äkkiä googlasin onko mitään simppeliä ohjetta kiinankaalille ja olihan sille. Sitten vain kokkaamaan. :)

Kiinankaalta pannulla
(1 annos)

1/2 kpl kiinankaalta (n. 300 g)
3 valkosipulia
2 kevätsipulia
2 rkl soijakastiketta
voita

Suikaloi kiinankaali, silppua kevätsipuli ja valkosipuli. Sulata pannulla voi ja heitä pannulle kiinankaali, valkosipuli ja kevätsipuli. Kuullota pannulla kunnes kiinankaali on "kutistunut". Lisää soijakastike. Tarjoa esimerkiksi grillatun kanan ja sopivan kastikkeen kanssa. Tai sitten kiireessä pekonin kanssa. :)



--salla

Kesäinen aamupala

Tänään on niin ihanan näköinen kesäinen päivä, joten tällainen kesäinen mansikka aamupala oli oikein mukava. Eihän tämä normaalista aamupalasta eroa paljon ollenkaan, mutta ajattelinpa laittaa tämän tänne. :) Tänään on siivousta luvassa, joten hieman piristää ja antaa energiaa sitä varten.

Olin viikonloppuna vierailemassa sukulaisilla, jolloin täysipainoinen VHH-ruokavalio ei todellakaan onnistunut. Aamupalalla söin pitkästä aikaa leipää. Ja kaikenlisäksi vaaleaa paahtoleipä! Nyt täytyy sitten jatkaa entisellä mallilla, nimittäin hiilareiden syöminen toi taas hieman mahakipuja ja turvotusta ja paino on taas noussut mukavasti ainakin kilon verran. Hienoa..

Kuitenkin.. Se aamupala. :)

Kesäinen aamupala-jogurtti

raejuustoa
kuohukermaa
turkkilaista jogurttia
2 tl chia-siemeniä vedessä turvotettuna n. 5 min.
4-5 mansikkaa pilkottuna

Jokainen voi laittaa aineksia niin paljon tietysti kuin haluaa ja että varmasti tulee täyteen. Chia-siemenet ovat aika mauttomia ja liotettuna hyytelöityvät. :) Jos on ongelmia esim. kovan vatsan kanssa suosittelen! Mutta kannattaa aloittaa pienellä annoksella ja juoda paljon vettä.




--salla


sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Vähähiilihydraattiset leivät

Ehkä eniten vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa kaipaan leipää. Pelkkä vastaleivotun leivan tuoksun haistaminen on tuskaa. Yhtä kauheaa on katsoa vierestä kun joku syö paahtoleipää. Tämä resepti ei millään tavalla korvaa ranskalaista leipää taikka ruisleipää, mutta on yllättävän hyvää. Jopa poikaystäväni piti leivistä ja hän on ehkä pahin ruokakriitikko jonka tiedän. :D Laittaa haastetta ruuanlaittoon. ;)

Reseptin muokkasin Ruokavallankumous kirjan Oopsit-leivistä. Reseptillä tulee kuusi noin reissumies-leivän kokoista leipää.

VHH-leivät
(6 kpl)

3 kananmunaa
100 g philadelphia tuorejuustoa
0,5 tl leivinjauhetta
1-2 rkl mantelijauhetta
0,5 tl suolaa

Erottele kananmunat ja sekoita tehosekoittimella valkuaisista kovaa vaahtoa. Niin kovaa, ettei vaahto valu kulhosta. Olen itse huomannut, että kaikkein parhaimpia kulhoja tähän ovat lasiset tai teräksiset kulhot (pysyvät helpommin puhtaana eivätkä jää rasvaisiksi, kuten muovi). Lopussa lisää suola. Sekoita toisessa astiassa sekaisin keltuaiset, philadelphia, mantelijauho ja leivinjauho. Yhdistä seokset yhdeksi taikinaksi. Ole varovainen ja sekoita keltuaistaikina varovasti valkuaisvaahtoon. Muotoile leivinpaperille 6 nokaretta taikinaa ja paista uunissa 150 asteessa n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä.



Kokeilin muuten näitä leipiä eväsleipinä. Säilyivät oikein hyvin rasiassa jääkaapiassa. Eivät kostuneet tai mitään. :) Leivät ovat vain hieman pehmeitä, että voin pitää olla aika pehmeää levitettäessä. Leivistä tuli kyllä täyteen!

--salla

torstai 14. kesäkuuta 2012

Kesäinen munakas

Omasta mielestäni kaikkein paras ja nopein ja terveellisin lounas paljon proteiinia sisältävän salaatin lisäksi on munakas. Tänä keväänä olen löytänyt omasta mielestäni yhden parhaimmista munakkaista ikinä. Siinä on paljon kaikkea hyvää: basilikaa, tomaattia, juustoa ja tietenkin kananmunaa. :D

Munakas Italialaisittain (1 annos)

2-3 tomaattia
3 kananmunaa
0,5 dl basilikaa (mieluiten tuoretta)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 dl juustoraastetta
1 kevätsipuli TAI puolikas normi sipuli
voita TAI oliiviöljyä

Keitä vettä ja kalttaa tomaatit (käytä kiehuvassa vedessä tomaatteja n. 15 s. ja kuori "nahka" pois). Munakas tietenkin onnistuu, vaikka tomaatteja ei kalttaa. Pilko tomaatti suht pieniksi paloiksi. Pilko myös sipuli. Riko kananmunat pieneen kulhoon ja riko munien rakenne. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Silppua myös basilika. Kuullota sipuli pannulla voissa ja ota hetkeksi pois pannulta. Lisää voita ja lisää rikotut kananmunat pannulle. Anna munakkaan hyytyä hetki. Kun munakas on melkein kokonaan kypsä lisää sipulit, tomaatit ja basilika toiselle puolelle munakasta. Käännä toinen puolikas "kanneksi" tomaattien päälle ja ripottele päälle juustoraastetta.

Huom! Juustoa, pippuria, basilikaa ja sipulia voi tietenkin lisätä oman maun mukaan. :) Itse olen sitä onnellisempi mitä enemmän juustoa munakkaassa on. :D Myös juustoja voi vaihdella. Yleensä käytän ihan normi Oltermannia etc. mutta muutkin varmasti sopivat hyvin.



Ihanan raikas ja kesäinen munakas. :)

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Vähähiilihydraattinen ruokavalio tunnetaan monilla nimillä; karppaaminen, Atkinsin dietti, paleo-ruokavalio, LCHF (Low carb, high fat) jne.. Rakkaalla lapsella on monta nimeaä. Itse olen kuitenkin päätynyt siihen tulokseen että kaikkein kuvaavin on vähähiilihydraattinen ruokavalio, jota itse käytän paljon. Kaikki edellä mainituista ruokavalioista sisältävät vähän hiilihydraatteja, mutta ovat muuten hieman erilaisia. Esimerkiksi LCHF:ssä painotetaan sitä, että rasvaa täytyy pyrkiä syömään paljon ja paleo-ruokavaliossa pyritään syömään kuten kivikaudella.

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa pyritään painottamaan siihen, että suurin osa energiasta tulee proteiinista ja rasvasta. Itse syön paljon kananmunia, juustoja ja jogurttia. Myös lihaakin tulee syötyä, mutta ei läheskään jokapäivä. Se ettää "karppaa" ei tarkota sitä, että joka päivä täytyy syödä pekonia. :D Rasvaiset kalat, kuten lohi, sardiini tai makrilli ovat myös hyviä proteiinin lähteitä. :)



Tämän lisäksi pyritään syömään ns. hyviä hiilihydraatteja. Hyvät hiilihydraatit ovat maanpäällisiä kasviksia, kuten salaatteja, kaaleja, kurkkuja, tomaatteja, paprikoita, kurpitsoja jne.. Myös juureksia voi syödä, mutta vähemmän. Moni luulee, että koska kyseessä on vähähiilihydraattinen ruokavalio, niin hiilihydraatteja ei syödä paljon ollenkaan. Vähähiilihydraattista ruokaa syödessään, moni kuitenkin syö monta kertaa enemmän kasviksia, kuin syödessään ns. "normaalia" ruokaa. Mahaa ei täytetä tyhjillä hiilihydraateilla, kuten valkoisella leivällä ja sokereilla.



Lisäksi syön Omega-3 kapseleita, maitohappoja ja D-vitamiineja. Pyrin myös pitämään suoliston kunnossa vehnänoras jauheella ja chia-simenillä. Koska sairastan haavaisen paksusuolentulehdusta niin tämä on todella tärkeää, kuten myös maitohapot! Tietenkin myös riittävä veden juominen on TODELLA tärkeää. En pysty korostamaan sitä tarpeeksi. :)Syödä kannattaa myös marjoja. Mutta tietenkin niidenkin syömisellä on rajansa. Myös pähkinät ovat hyviä naposteltavia ja sisältävät terveellisiä rasvoja. Kaupasta löytyy myös monia vähähiilihydraattisia tuotteita, kuten esimerkiksi mantelijauhot ja psylliumjauhe joita voi käyttää leivonnassa.




Mitä ei saa syödä? Jokainen tietenkin vetää omat rajansa. Joku pystyy hyvin syömään esimerkiksi tumaa riisiä, mutta toinen voi huonosti jo siitä. Yleisesti katsottuna kuitenkin kannattaa välttää kaikkea teollisesti prosessoitua ja tehdä mahdollisen paljon itse. Jos paketin takaa löytyy pitkä lista sanoja joita et pysty edes lukemaan, et välttämättä halua edes tietää mitä sanojen takaa löytyy. Yleisesti ottaen vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa vältetään: perunoita, riisiä, pastaa, vaalea vehnää, leipiä (myös ruis!), kuivattuja hedelmiä, karkkeja ja sokereita.

Jos haluaa joskus herkutella kannattaa syödä tummaa suklaata ja hedelmiä. Itse syön arkena vähähiilihydraattista ruokaa, mutta jos sattuu isommat juhlat, niin en tunne huonoa omatuntoa siitä, että syön siskoni lakkiaisissa kakkua. Tärkeintä on mitä syöt juhlien jälkeen! Jos kuitenkin tuntuu siltä, että ei pysty lopettamaan kakun syöntiä siihen, vaan se jatkuu myös seuraavina päivinä niin kannattaa ottaa omat eväät mukaan.

Haluaisin vielä huomauttaa, että tämä on oma käsitykseni näistä ruokavalioista enkä todellakaan ole ammattilainen. Olen kuitenkin lukenut monta aiheeseen liittyvää kirjaa, joten tiedän jotain. Suosittelen kuitenkin lukemaan jonkin aiheeseen paremmin perehtyneen esim. lääkärin kirjan, kuten Andreas Eenfeldtin kirjan Ruokavallankumous, jos on kiinnostunut aiheesta. (Kirjoitan pian kirjasta esittelyn tässä blogissa. ;) Hyvä kirja. )

--salla

torstai 7. kesäkuuta 2012

Esittely

Hei kaikki! Tässä minun olisi tarkoitus esitellä mitä tämä blogi tulee pitämään sisällään ja minkä takia tätä aloin kirjoittamaan. Toivottavasti en jaarittele turhan pitkää kertomusta taas vaihteeksi. :)

Blogin sisällön on tarkoitus pitää sisällään yksinkertaisesti ruuan laittoa, reseptiä, kirjavinkkejä ja pohdintoja niin ruuasta kuin terveydestäkin. Pyrin suurimman osan ajasta noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, joten varsinkin vhh-reseptit ovat suuressa huudossa, mutta varmasti normaaleja sämpylöitä tai muffinsseja tai kakkuja tulee välillä tehtyä. Eihän sitä kuitenkaan aina jaksa stressata ruuastakaan. :)

Olen 23-vuotias sosiaalialan opiskelija ja perheeseeni kuuluu minä ja poikaystäväni. Meillä molemmilla on suolistosairaus, itselläni haavaisen paksusuolen tulehdus. Omaa sairauttani yritän hoitaa ruokavaliolla, joten näitäkin asioita käsittelen blogissa. Kovinkaan isolle joukolle en kuitenkaan kokkaa. Olen harrastanut leivontaa ja ruuanlaittoa jo pidemmän aikaa. Ja se auttaa aina rentoutumaan. Varsinkin vieraillessani vanhemmilla, tulee kokattua vähän pidemmällä kaavalla, koska keittiö on isompi ja rahaakin on enemmän kuin mitä normaali opiskelijalla yleensä on. ;) Varsinkin siskoni kanssa olemme innokkaita kokkaajia ja leipojia. Yhdessä on mukava laittaa ruokaa.

Olen jo muutaman vuoden pitänyt toista blogia nimeltään Vadelmankukkia, joka oikeastaan syntyi vahingossa. Blogissa käsittelen omaa elämääni epilepsian kanssa. Pidempään olen myös halunnut alkaa pitämään ruokablogia, mutta en halunnut olla taas yksi ruokabloggaaja muiden joukossa. Halusin, että blogi eroiaisi muista edes vähän. Kauan kesti ennen kuin tajusin, että voisin alkaa pitämään vhh-ruokavaliopohjaista ruokablogia. Tässä tämä sitten on. :)