Sivut

torstai 30. elokuuta 2012

Sienimuffinssit


Sieniä olen vasta viime aikoina alkanut käyttämään ruuassa. En ole ollut mikään sienien suurinystävä, mutta viime talvesta lähtien olen yrittänyt oppia tykkäämään sienistä ja olen oppinut syömäänkin niitä. :) Melkein jo tykkäänkin niistä. Tänä syksynä saatiin aika paljon sieniä, kuten viime postauksessa taisin mainitakin. Tässä on muffinsien ohje, joita tein. T tykkäsi niistä, mutta itse heiluin siinä kahden vaiheilla. Resepti vaatii kyllä vielä kehittelyä. :) Mutta ajattelin sen tänne laittaa, jos vaikka joku teistä onnistuu kehittelemään siitä paremman ja koska T:n mielestä ne olivat hyviä.


Hieman sienisatoamme muovipussissa.. :)

Sienimuffinssit
10 kpl

1 dl vettä
1-2 muna
3,5 dl mantelijauhoja
1 pilkottu sipuli
sieniä pilkottuna
50 g voita
1 tl basilikaa
1 pussi kuivahiivaa

Ruskista sipuli ja sienet voissa kunnes sienistä lähtenyt neste on haihtunut. Laita kulhoon lämmintä vettä ja sekoita siihen hiiva. Anna olla hetken ja lisää siihen sitten loput ainekset mukaan lukien sienet ja sipulit. Anna nousta noin 30 minuuttia. Laita muffinssi vuokiin ja ripottele halusi mukaan pinnalle esim. seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa kunnes muffinssit ovat nätin ruskeita, eli noin 10-15 minuuttia jos muistan oikein. :)



Muffinsseja kannattaa säilyttää jääkaapissa ja ne ovat hyviä esim. salaatin kanssa ja varmaan myös maukkaita aamupalalla. :)

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Syyspäivän tomaattikeitto


Käytiin T:n kanssa sienessä tuossa viime sunnuntaina. En itse ollut koskaan aikaisemmin sienestänyt ja koska kaikki ruokaan liittyvä kiinnostaa minua, halusin tietenkin käydä sienessä kun mahdollisuus ilmeni. Huono puoli tässä on kuitenkin se, että kumpikaan meistä ei ole suurimpia sienten ystäviä. Tämän viikon olen yrittänyt suht huomaamattomasti tunkea sieniä joka paikkaan. Olen onnistunut siinä aika huonosti.. :(
Seuraavalla kerralla laitan kuitenkin sienimuffinssi ohjeen. :)

Tätä keittoa tehtiin useasti viime talvena. Nyt ennakoin jo hieman tulevaa syksyä sillä kylminä päivinä tämä antaa mukavasti lämpöä. Ja jos tykkää ottaa eväitä mukaan kouluun tai töihin tämän voi laittaa sellaiseen ruoalle tarkoitettuun termariin ja lusikoida naamaan lounaaksi. :)

Syyspäivän tomaattikeitto
n. 4 annosta (meillä on suht isot mahat. ;))

800 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
5 dl pilkottuja sieniä (meillä oli kanttarelleja, mutta käy ihan säilykepurkin sienetkin)
200 g pekonia
1-2 sipulia
3 valkosipulia
1 tl suolaa
1/4 tl kanelia
1-2 tl chilijauhetta
1 tl basilikaa
30 g voita (noin)

Ruskista pekonit pieniksi paloiksi pilkottuna pannulla ja siirrä odottamaan lautaselle. Ruskista pekonin rasvassa pilkotut sienet ja sipulit. Lisää mukaan myös puolet tarvittavasta voista(n.15 g). Kun sienistä irronnut neste on suurimmaksi osaksi haihtunut pois kaada sieni-sipuliseos kattilaan ja kattila levylle. Lisää kattilaan myös pekoni, tomaattimurska, vesi ja murskattu valkosipuli. Kun keitto poreilee lisää myös mausteet. Anna kiehua alhaisella lämmöllä noin 15-30 minuuttia. Lopussa lisää vielä voin loput ja sekoita.

Vinkki: Keitto on todella hyvänmakuista myös kolmen juuston kerman kanssa. Jos haluat käyttää sitä, niin lisää kerma aivan lopussa ja anna keiton lämmetä kunnes se on taas kiehumispisteessä. Tosi hyvää! Jätettiin vaan se tästä keitosta pois, koska T:n vatsa ei oikein tykkää kermaisista ruoista, eikä mitään tietoa että miksi.
Vinkki2: Hyvää ranskankerman kanssa. :)




lauantai 25. elokuuta 2012

Banaanilättyjä


Jos et ole paennut paikalta tuollaisen kauhean huonon kuvan jälkeen, niin sinulla on luultavasti jonkinlainen mielenkiinto tehdä banaanilättyjä. Jättäkää huomiotta koko kuva, sillä ei ole paljon mitään tekemistä tämän ruuan kanssa. Lättyjen tekovaiheessa onnistuin vain epäonnistumaan sen verran lahjakkaasti, että kuvaa ei voinut ottaa. Kuvan tilalle otin jonkun oudon kuvan pannusta, paistinlastasta ja banaaneista ja väänsin niistä jonkun friikin kuvan.

Olen youtubessa surffannut tässä eilisen ja tämän aamun katsoen LCHF(low carb and high fat) ja paleo reseptejä. Niitä löytyy jonkin verran. Eräässä paleo-reseptissä tehtiin banaanilättyjä niin idioottivarmalla reseptillä että en voinut olla kokeilematta tänään aamulla. Mutta paistaessa kannattaa pitää lämpö mediumina, eikä aloittaa paistoa täydellä teholla, kuten minä tein.

Tässä on banaania, joten jos on edettäin tiukkana hiilihydraatin kanssa, niin silloin tämä ei luultavasti sovi. Jos kuitenkin on ylläpitovaiheessa, niin aina välillä voi kyllä syödä lättyjä jotka on tehty banaanista. :) Makeutukseksi ei silloin kyllä tarvitse mitään muuta! Tästä riittää jälkkäriksi kahdelle hengelle, mutta jos syö näitä aamupalaksi yksinään, niin silloin tässä on vain yhden hengen annos. Riippuu tietenkin ihan nälästä! :D (ja mahasta, mää oon aika ahmatti)

Banaanilätyt
1-2 hengelle

1 banaani
n.1,5 dl mantelijauhoa
1 kananmuna
1-2 rkl öljyä

Tähän käy hyvin sellaiset tummemmat ja pehmeät banaanit, mutta itsellä oli ihan tuoreita. Kuori ja muusaa banaani hyvin esim. haarukalla. Sekoita mukaan kananmuna ja sitten kamtelijauhot. Sekoita mukaan vielä esim. kookosöljy. Paista medium lämmöllä rasvassa kunnes lätty on paistunut kauniin ruskeaksi ja käännä ja sama toiselta puolelta. Lätyistä ei kannata tehdä hirveän isoja, muuten ne on vaikea kääntää.

Tarjoa lätyt esim. bulgarianjogurtti-kerma-hunaja seoksen kanssa. :) Itse väsäsin sellaista nopeasti ja toimi ainakin omasta mielestäni hyvin.

Lättyjä paistaessa koko huoneeseen levisi aivan ihana tuoksu! Joten tämä ei ole pelkästään makuhermoja hivelevä ruoka! Lätyt ovat myös todella makeita, joten yhtään makeutusta ei todellakaan tarvita. Lisäksi jos et ole suuri makean ystävä, kannattaa harkita banaanimäärän vähentämistä. :)

perjantai 24. elokuuta 2012

Kermainen lanttulaatikko pekonilla ja juustolla



Olin juuri äsken todella järkevä. Tein eilen yllättävän hyvää ruokaa lantusta ja unohdin tietenkin ottaa kuvaa. Lämmitin äsken samaista ruokaa lounaaksi ja laitoin ruuan nätisti lautaselle tomaatin, kurkun ja salaatin kera. Otin kuvankin, jotta voisin sen tänne reseptin kera laittaa. Nyt kun istuin tähän koneelle ja aloin ottaa muistikortti kamerasta huomasin, että kappas, sehän ei ole siinä vaan edelleen tietokoneessa edellisen kerran jäljiltä. Että siinä meni ne kuvat.. Ehkä huomenna otan uudestaan kuvia ja laitan tämän reseptin seuraksi tänne. :)

Kermainen lanttulaatikko pekonilla ja juustolla
4-6 hengelle

1 kg lanttua
100-200 g philadelphia tuorejuustoa
200 g pekonia
1 tl dijon sinappia
1 tl hunajaa (itsellä oli hunajaista dijon sinappia)
4 dl kermaa
3 kourallista sitä juustoa mitä kaapista löytyy

Kuori lanttu ja pilko suht pieniksi ranskanperunan muotoisiksi ja kokoisiksi paloiksi. Kiehuta vesi ja lisää suolaa n. 1 tl ja lantut. Anna lanttujen kiehua n. 15 minuuttia tai kunnes lantut ovat pehmeitä. Jos oot joskus keittänyt perunoita, niin tämän ei pitäis olla hirveän vaikeaa. :D Lanttujen kiehuessa paista pilkottu pekoni. Kun pekonit ovat kypsät, aseta ne lautaselle jonka päällä on talouspaperia. Pannulle, jolla paistoit peksut, kaada kerma ja tuorejuusto ja anna lämmetä, kunnes tuorejuusto sulaa kermaan. Lisää sinappi ja hunaja. Sekoita ja lisää kourallinen juustoraastetta. Lisää mukaan myös pekoni. Kun lanttu on kypsää kaada vesi pois ja kaada lanttujen joukkoon kermakastike. Sekoita.
Kaada lantut ja kastike uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 30 min.

Lanttu on oikein hyvä VHH-ruokavalioa noudattavalle, koska lantussa on raakana ja keitettynä alle 5 g hiilihydraattia 100 grammassa.

EDIT// Otin nyt kuvan laatikosta kun söin iltaruokaa. Mukaan paistoin makkaraa, että voi tätä lanttulaatikkoa käyttää lisukkeenakin, varsinkin jos laittaa vähemmän pekonia, kuten minä (140 g). :) Mukavaa perjantai iltaa kaikille!

Sitten jotain typerää taas vaihteeksi:



maanantai 20. elokuuta 2012

Karppinen: Salami Cheddar


Törmäsin tällaiseen löytöön kun haahuilin kaupassa. Ricoplaza Oy:n Karpimpaan kolmioleipään. Makuna oli Salami Cheddar. Hinta oli n. 3,9 €, mutta koska leipä oli alennuksessa raaskin ostaa sen. Ajattelin nyt jakaa kokemukseni teidän kanssa. Kannattaako ostaa vai ei?



Ensimmäinen mielikuva leivästä oli, että onpas tää pieni! Lähinnä koska muiden kolmioleipien rinnalla tämä näytti todella pieneltä, eikä ollenkaan kolmiomaiselta. :) Yllä olevassa kuvassa leipä on ipodini vieressä. Kotona sitten tutkiskelin leipää tarkemmin ja katselin ravintoarvoja ym..

Ravintoarvot/100g (leivät painavat kokonaisuudessaan 140g):
energiaa 275 kcal
proteiinia 14,3 g
hiilihydraatit 5,0 g
rasva 21,4 g
ravintokuitu 7 g
natrium 0,5 g

Eli proteiinia löytyy leivästä oikein hyvin eikä hiilihydraattiakaan ole paljon. Varmasti parempi vaihtoehto kuin tyytyminen mäkkärin hampurilaiseen tai oikean leivän syöminen. Ainesosista kuitenkin löytyy niin vehnäjauho kuin vehnägluteeni, joten gluteeniton tuote tämä ei ole. Toinen outo juttu on se, että salamin ja cheddarin määrät ovat erit ruotsinkielisessä selostuksessa. Outoa.


Kaikenkaikkiaan leipä oli hyvänmakuinen! Vaikka tietenkin leipä ei maistunut aivan normi paahtoleivältä, vaan karppileivältä. Nälkäiselle opiskelijalle se kuitenkin maistui vallan mainiosti. Ostanko tulevaisuudessa uudestaan? En tiedä. Hinta on sen verran suuri ja leipä sisältää vehnää, joten ainakin toistaiseksi leipä jää hyllyyn. Ehkä joskus hätätapauksessa tai kun olen valmistunut ja minulla on työpaikka niin voin joskus tätä ostaa. Mutta suosittelen kyllä kaikille hätätapauksia varten. :)

perjantai 17. elokuuta 2012

Till Ålands


Pieni katko on ollut edellisestä päivityksestä. Hyvä syykin löytyy. :) Olen ollut T:n kanssa Ahvenanmaalla pyöräilemässä ja sitten alkoikin jo koulu. Ahvenanmaan reissu oli kuitenkin aivan mahtava! Pyörällä lähdettiin Maarienhaminasta ja pyöräiltiin koko pääsaari ympäri. Kilometrejä tuli noin 170 neljässä päivässä.


Hienoja etanoja löytyi teiltä ensimmäisen päivän sateiden jälkeen. Olivat oikeesti ihan tosi isoja!


Oli peltoja ja lehmiä...


Lampaita..



Yövyttiin sekä teltassa että yhtenä yönä tällaisessa mökissä Getabergenillä Soltuna-kahvilassa. Maisemat Betabergenillä oli päätähuimaavat, ainoa huono puoli oli siinä että pitkän ajomatkan jälkeen ainut mitä pystyi ajattelemaan oli nukkumaan meno.


Tuulimyllyjäkin nähtiin useampia. :D


Välillä näkyi ihan vettäkin. Tuo pieni piste tuolla keskellä olen minä palelluttamassani persettäni uimassa käydessä. Ei se haitannut että vesi oli kylmää vaan se, että vesi ei kertaakaan ylettynyt napaa ylemmäs.

Reseptejä ja muuta myöhemmin. :)



lauantai 4. elokuuta 2012

Haaste

Möllikkä haastoi minut, tässä sen tulos. :)

Rules of the Liebster Award

1. The person nominated must share 11 facts about themselves.
2. The person nominated must answer the questions the tagger ( the person who nominated them) set for them.
3. The person nominated must choose 11 people to tag (nominate) and create 11 questions for them to answer. Then they must go to their pages and let them know they were nominated! There are no tag backs!

11 faktaa minusta:

1. Vaikka retkeily on välillä raskasta, inhottavaa ja väsyttävää, innostun aina kun ajattelen esimerkiksi vaellukselle lähtemistä. :D
2. Haluaisin isomman keittiön, tai edes enemmän tilaa!
3. Kun valmistun, haluaisin oman koiran.
4.Haluaisin saada enemmän läheisiä ystäviä.
5. Tykkään paljon extreme lajeista esim. kiipeily, lumilautailu ym..
6. Tavoitteeni ensi syksyksi on oppia tanssimaan ja saada myös poikaystäväni tanssitunneille. Tansseina olisi lavatanssit.
7. Tykkään hirveästi kaikesta makeasta.
8. Kaikkein paras kirjailija omasta mielestäni on Robin Hobb.
9. Haluaisin vaellukselle nyt syksyllä. Lähteekö joku mukaan? ;)
10. Tykkään paljon fantasiakirjallisuudesta.
11. Minulla menee aivan liikaa rahaa ruokaan kuukaudessa.


1. Miksi juuri sinä?
Jaa.. Hyvä kysymys. :)

2. Kuka olet?
Olen kahdenkymmenen paremmalla puolella oleva sosiaalialan opiskelija, joka tykkää luonnosta, retkeilystä, ruuanlaitosta, elokuvista ja monesta, monesta muustakin asiasta. :)

3. Vampyyri, ihmissusi vaiko zombie?
Jaa.. Ihmissudet on lämpimämpiä kuin vamppyyrit. :D

4. Asteikolla 1-10 miten hyvin luulet selviytyväsi Zombie hyökkäyksestä?
6, oisin varmaan paniikissa.

5. Marsiin vaiko Kuuhun?
Ei kumpaankaan.

6. Star Trek vai Star Wars?
Star Wars

7. Kevein väri?
Oliivin vihreä

8. Varhaisin muistosi?
Hmm..Leikit serkkujen kanssa. :)

9. Keppihevonen vai oikea hevonen?
Oikea.

10. Pissis, juppi, snobi, hippi, nörtti, luuseri, taiteilija vaiko joku vaihtoehtoisen genren omaava olit lukiossa/ ammattikoulussa?
nörtti/taiteilija/hevari, sellainen risteytys monia eri gernejä. :)

11. Jos saisit 100€ mihin käyttäisit sen?
Laittaisin sen luultavasti matkakassaan. Ollaan T:n kanssa lähdössä ahvenanmaalle maanantaina pyöräilemään!! :DD Odotan innolla, vaikka sadetta onkin luvattu alkuviikolle. -.-

Kysymykset haastetuille:

1. Mikä on tavoitteesi tälle elämälle?
2. Missä haluaisit nyt olla?
3. Mitä haluaisit opiskella?
4. Mitä ajattelisit, jos joutuisit lähtemään vaeltamaan?
5. Helpoin arkiruokasi?
6. Mitä aiot tehdä ensi viikolla?
7. Seuraavan blogipäivityksesi sisältö?
8. JUuotko kahvia? Maidolla vai ilman? sokerilla?
9. Kesä vai talvi?
10. Mitä nyt haluaisit sanoa ja kenelle?
11. Mitä radioasemaa kuuntelet?

Haastan:

Sagun ja Maapallosilmän