Sivut

tiistai 27. marraskuuta 2012

Kirpeä marinadi kanalle


Ihan itseäni varten tämän tänne kirjoitan. Monta muuta samanlaista varmasti on netti pullollaan. :D Kerrankin onnistunutta kanaa tuli! Viimeksi yritin jogurtti marinadia ja se epäonnistui täysin! :)

Lime-marinadi

2 rkl oliiviöljyä
2 limen kuorta raastettuna + mehut
1 tl persiljaa
1 tl ruohosipulia
1,5 tl suolaa
0,5 tl pippuria

ja tietenkin noin 700 g kanaa :)

Sekoita kaikki keskenään yhteen ja laita muovipussiin kanan kanssa. Varmista että marinadia on kaikkialla kanassa. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin. Laita pellille (pyyhkimättä marinadia pois) ja paista 200 asteessa kunnes kana on kypsää. Itselläni on kanafileetä ja ne olivat valmiita 15 minuutissa. Kananrinnoissa menee kauemmin.

lauantai 24. marraskuuta 2012

Paleo-kuorrute keksille tai kakulle


Ihan mahtava kuorrute suklaakeksille! Tietenkään tästä kuorrutteesta ei tule yhtä kovaa kuin "normi" kuorrutteesta tomusokereineen, mutta maku on aivan mahtava, varsinkin jos keksi itsessään ei ole hirveän makea. :)

Vaniljakuorrute
(riittää noin 10-12 keksille)

2 rkl kookosöljyä
2 rkl kookoskermaa
1 rkl hunajaa
1 tl vaniljasokeria/tippa vaniljaesanssia tjm..

Sekoita kaikki yhteen kuumavesihauteessa ja sekoita kunnes kookosöljy on sulanut. Levitä keksille ja anna jähmettyä viileässä paikassa.




Rusinaiset paleosuklaakeksit


En pahemmin ole viimeaikoina leiponut. Syy ei ole siinä ettenkö tykkäisi leipoa. Tykkään leipomisesta itseasiassa enemmän kuin kokkaamisesta. Asun kuitenkin yksin ja jos leivon, se tarkoittaa myös sitä että itse minä ne herkut syön. Jos joka viikko leipoisin (vaikkakin vähähiilarisesti) niin pikkuhiljaa se alkaisi kyllä näkymään. :) Tällä hetkellä asustelen väliaikaisesti tädilläni, joten pystyn käyttämään hyväksi serkkujani. He syövät kyllä luomukseni hyvällä halulla! :D Ja vanhimmainen on varsinainen ruokakriitikko. ;)

Toinen syy leipomiseen nyt on joulun läheneminen. :) Itse rakastan joulua ja ajatukseni ovat jo hyvän aikaa olleet joulu-kokkailuissa ja joululahjoissa. Yritän tässä ennen joulua tehdä postauksen paleo/vähähiilihydraattisista jouluruuista. :) Tässä samalla on kuitenkin niin paljon kaikkea muutakin. Kuten Karppikissakin oli, itse olen tällä hetkellä työharjoittelussa ja kiirettä pitää! Sen lisäksi yritän samalla kutoa, herätellä uudestaan unohtuneita pianonsoitto kykyjäni (mitä kykyjä??), viettää laatuaikaa kummityttöni kanssa ja tietenkin valmistella joululahjoja. :) Ja älkää muistuttako harjoittelutehtävästä, semmoinen 8 sivun essee-tehtävä-kirjoitelma-tutkielma pitäisi tehdä.

Rusinaiset paleokeksit
(n. 20 keksiä)

150 g voita
1 dl hunajaa
2 munaa
1,8 dl makeuttamatonta kaakaota
1 dl kookosjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
0,75 dl rusinoita pilkottuna pieniksi

Anna voin pehmetä huoneen lämmössä noin tunti. Sekoita sitten hunaja ja voi yhdessä, lisää kananmunat ja sekoita hyvin. Sekoita toisessa astiassa yhdessä kaakao, kookosjauho, vaniljasokeri ja suola. Lisää kuivat aineet taikinaan. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi rusinat, sekoita. Taikina on aika tahmeaa. Itse tein niin, että otin lusikkaa apuna käyttäen taikinasta pieniä "palleroita" ja asetin ne leivinpaperille jolla kostutettuja sormia apuna käyttäen muotoilin keksit. Keksit eivät pahemmin leviä. Paista 170 asteessa noin 12 minuuttia. Uunista pois ottamisen jälkeen anna jäähtyä jolloin ne samalla kiinteytyvät.

Ja joulua odotellessa!! Leipokaamme, kutokaamme ja muistakaamme rakkaimpiamme. :) Siinä alla hieman perheemme jouluvalmistelukuvia. Kuvat ovat muutaman vuoden vanhoja. Meillä on tapana panostaa jouluruokailuun ja suunnittelut ovat perinpohjaiset. :D

maanantai 19. marraskuuta 2012

Paleopuuro (kananmunaton, maidoton, viljaton & pähkinätön)


Siis vihdoin! Jotain muutakin kuin kasviksia ja pekonia! Mua alko melkeimpä jo ällöttämään se pekonin määrä mitä olen tunkenut kurkustani alas edellisen kuukauden aikana. Seuraan paleo-autoimmuuni -ohjelmaa, joten edes kananmunat eivät ole olleen aamiais-vaihtoehto. Lisäksi joka aamuinen pannun käyttö hieman ärsytti. Nyt olen kuitenkin löytänyt vaihtoehdon joka täyttää ja pitää kylläisenä eikä sisällä hirveää määrää hedelmiä, kuten jotkut smoothieet. Olen nimittäin itse huomannut sen, että jos syön paljon hedelmiä alkaa mahani oireilemaan (ilmavaivoja ym. :/). Erilaisia puuroja olen katsellut, mutta melkeimpä kaikki ovat sisältäneen pähkinöitä tai siemeniä. Tässäkin oli kananmunaa, mutta puuro toimii kyllä ilman sitäkin. Jos haluaa, puuroon voi keittämisen loppuvaiheessa lisätä yhden kananmunan, kokoajan sekoittaen. :)

Kookos-puuro

0,6 dl kookosjauhoa
1,2 dl kookoskermaa
1 dl vettä
1/2 ylikypsä banaani
1/4 tl suolaa
lisäksi kanelia ja vaniljasokeria
(kananmuna)

Murskaa banaani haarukalla ja mittaa kaikki ainekset kattilaan. Laita levy päälle ja koko ajan sekoittaen anna hieman kiehahtaa.(kananmunan lisääminen) Nosta pois levyltä ja kaada puuro lautaselle. Tarjoa tuoreiden tai jäisten arjojen kanssa. Vadelma ja mustikka sopii hyvin. :)

Jos sinusta tuntuu, että pelkkä paleo ei vie mahakipuja tai muita oireita pois, käy kurkkaamassa Robb Wolfin sivuilta autoimmuuni-dietti.

Muonitusta arjen kiireisiin


Tällaisen yksinkertainen laatikko-ruoka tuli tehtyä tässä eilen. Olin mummilla ja yhtäkkiä huomasin, että kello on jo yksi ja jotain ruokaakin pitäisi varmaan tehdä. Onneksi kaapissa oli yksi myskikurpitsa ja jauhelihaa ja pekonia. Yritin surffailla, että mitäs niistä voisi valmistaa. Lopulta päädyin tällaiseen pata-ruokaan. Hyvää tuli, vaikkakin aika mietoa. :)

Myskikurpitsa-laatikko

400 g jauhelihaa
140 g pekonia
n. 1 kg myskikurpitsaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 3/4 tl suolaa
pippuria
4 dl vettä

Paista pekoni ja kun ne ovat mukavan rapsakoita siirrä lautaselle odottamaan. Pekonin rasvassa kuullota pieneksi pilkottu sipuli ja aseta nekin syrjään. Paista sitten jauheliha kypsäksi ja lisää pippuria ja suolaa. Kuori myskikurpitsa ja halkaistuasi kurpitsan poista siemenet. Pilko kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Sekoita sipuli, pekoni, jauheliha ja myskikurpitsa yhteen uunivuoassa ja kaada mukaan vielä vesi. Paista 200 asteessa noin 45 min. tai kunnes myskikurpitsat ovat pehmenneet, mutta eivät muusautuneet.

lauantai 10. marraskuuta 2012

Mää oon ihan paleopiirakoina!


Oon tehnyt nyt tätä piirakkaa kahdesti ja oon aivan rakastunu siihen! Ei mikään hirveen suuri yllätys kuitenkaan, koska kyseessä on suklaavanukaspiirakka. Jos reseptissä on suklaata, on yllättävää jos ei siitä tykkää! :) Resepti on alkujaan Against All Grainin Daniellan, mutta muutin sitä vähän enemmän suomalaiseen maailmaan sopivammaksi. :) Tuo piirakkapohja on muuten aivain helmi! Suosittelen kokeilemaan muidenkin piirakoiden kanssa. Olen itse tehnyt siitä omenapiirakan ja onnistui hyvin. :)

suklaavanukaspiirakka paleosti

6 dl kookosmaitoa
1 dl hunajaa
3/4 tl suolaa
8 liivatelehteä
2 tl vaniljasokeria
100 g 70% suklaata

piirakkapohja:
1,2 dl mantelijauhoa
2,4 dl kookosjauhoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
0,75 dl hunajaa
2 munaa
1,2 dl kookosöljyä

Tee ensin piirakkapohja: Yhdistä kuivat aineet yhdessä kulhossa, toisessa märät aineet ja lopuksi yhdistä ja sekoita. Painele taikina piirakkavuokaan ja vuuan seinämiin kostuteuin sormin. Paista 170 asteessa 12 minuuttia. Nosta pihalle viilenemään.

Tee täyte:Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Lämmitä kookosmaitoa kattilassan. 7 minuuttia, mutta älä anna kiehua. Sekoita maitoon hunaja, vaniljasokeri ja suola. Purista liivatelehdistä pois ylimääräinen vesi ja sekoita kookosmaidon joukkoon, anna liueta. Murskaa suklaa reiluiksi paloiksi, nosta kookosmaito pois liedeltä ja lisää suklaa siihen. Anna suklaan liueta maitoon ja sekoittele samalla. Anna täytteen viiletä hetki ja kaada paistetulle piirakkapohjalle. Vie viileään jähmettymään. Anna jähmettyä noin 6 tuntia. (On tullut kyllä leikattua pala jo muutaman tunnin päästä, mutta en anna takuita käykö näin kaikille! :D silloin piirakka oli ollut pakkasessa.) Ja jos olet näppärä ja sinulla riittää energiaa, koristele suklaalastuilla ja kermavaahdolla tai vaikka marjoilla. :)

perjantai 9. marraskuuta 2012

Limen makuinen kanakeitto


Ostin tässä tiistaina, kun sattumalta pääsin käymään niinkin suuressa kaupassa kuin citymarketissa, ison satsin marinoimatonta kanaa. Siinä sitten aikani mietin, että mitä ihmettä oikein niistä teen, joten lopulta päätin tehdä, kuten viimeksi lihakeiton kanssa. Tekisin keittoa ihan järkyttävän suuren määrän ja söisin sitä sitten seuraavan viikon. En kuitenkaan koskaan ole ollut hirveän suuri kanakeitto-fani. Ainakaan ilman riisiä. Kerran olen tehnyt aivan mahtavaa riisitöntä ja perunatonta kanakeittoa. Se oli Kaikki äitini reseptit-nannan tortillakeitto. Kerran tehtiin perheen kanssa keittoa ja siitä tuli ihan järjettömän hyvää! Itselläni teki mieli nyt tehdä jotain samanlaista, mutta tietenkin rajoituksia minulla tällä hetkellä on. Ensinnäkin, syön paleosti joka rajaa tortillat ja juustoraasteen, mutta sen lisäksi olen nyt karsinut kaikki koisokasvit pois ruuastani (eli tomaatit, paprikat, chilit, munakoisot). Eli keittoon ei jää muuta laitettavaa kuin vesi, kana ja suola! No pakkohan siihen keittoon oli lisätä vähän muutakin että siitä sai siedettävän makuista. :) Niin ja yksi huono juttu valkeni vielä kaupassa, paikallisesta kaupasta ei löytynyt tuoretta korianteria (olisin ollut kyllä todella yllättynyt jos olisi löytynyt).

Vastoin kaikkia odotuksia kanakeitosta tuli tosi hyvää ja näin flunssakauden aikanahan se on hyvää. Tuolla amerikoissahan kanakeitto on kunnon sairaus-ruokaa. :) Juuret tällä ajatuksella on jo egyptissä, jossa kanakeittoa käytettiin lääkkeenä vilustumiseen. Wikipedia on ystävämme. Amen. :)

Lime-kanakeitto

900 g kananrintaa
2 isoa punasipulia (puolet päällisiksi)
2,5 l vettä
1 purjo
2 pientä fenkolia
pala lanttua (n.300 g)
2 limeä
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
2 tl korianteria
2 tl suolaa
3 rkl kanafondia
1 tl inkivääriä

lisäksi:
avocadoa

Paista kananrinnat uunissa suolan, öljyn ja pippurin kanssa 200 asteessa noin 45 min. Anna jäähtyä ja kahta haarukkaa apuna käyttäen revi suikaleiksi. Pilko kasvikset suuhun meneviksi paloiksi ja punasipuli suht pieneksi silpuksi. Laita vesi kattilaan ja lisää lanttu, porkkana, juuriselleri ja fenkoli veteen. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää sitten purjo ja punasipuli. Anna kiehua vielä hetken. Kun lanttu ja porkkana ovat pehmenneet (eivät löllöjä, mutta eivät koviakaan), lisää mausteet, kummankin limen raastettu kuori ja mehut ja kana. Kun kanapalat ovat taas lämmeneet keitto on valmista. Tarjoa tuoreen avocadon ja punasipulin kanssa.

Hurjan hyvää ja lämmittävää!

Mietin kanan ostettuani, että jos laskee, että yksi annos kanaa on n. 125 g nämä kanat tulivat maksamaan reilu 1 €/annos. Että eipä hirveän kallista loppujen lopuksi. Vaikka monesti juuri ajattelen, että eihän sitä kanaa voi ostaa, koska se on niin kallista (varsinkin marinoimattomat rintapalat). Mutta kun ostaa ison satsin niin se hinta ei ole niin paha. :) Oli muuten ensimmäinen kana-resepti tähän blogiin. Vasta nyt!

lauantai 3. marraskuuta 2012

Lihapullat & arkiruoka


Talvi ehti tulla ja sateen mukana mennä siitä kun viimeksi olen kirjoittanu tänne edellisen reseptin. Elämä on tosiaan ollut hirveän hektistä edellisen kuukauden ajan, mutta nyt kiireen pitäisi hieman rauhoittua. Harmittaa vain hieman tuo lumen sulaminen, koska sää oli jo ihanan jouluinen ja täällä pystyi hyvin potkukelkkailemaan. Nyt jalkaäytäville on heitetty jumalaton määrä hiekkalaatikkohiekkaa ja muutenkin maa on useasta paikoin taas näkyvissä, joten potkukelkkailu loppuu hetkeksi. Peukut pystyyn, että lumet satavat takaisin pian ja runsaina.

Lihapullia on tullut tehtyä nyt viime aikoina. Ne ovat helppoa arkiruokaa ja niitä voi syödä oikeastaan minkä kanssa tahansa ja milloin tahansa. Olen tehnyt lihapullia myös evääksi junamatkalle. Maistuivat hyviltä kylminäkin. :) Teen normaalisti hirmu suuren satsin lihapullia yhdellä kertaa. Tässä kuvassa olen tehnyt lihapullien kanssa myski kurpitaa (butternut squash) uunissa paahdettuna, mutta monesti olen tehnyt uunikasviksia (kesäkurpitsaa, purjoa, sipulia ja punasipulia), joista tulee tosia hyviä öljyn, suolan ja pippurin kanssa. :) Olen hieman vältellyt salaattia viime aikoina, on jotenkin ollut niin kylmä, ettei ole tehnyt mieli ja hieman pelkään, että mahanikaan ei tykkäisi raaoista vihanneksista.

Jouluiset lihapullat

400 g jauhelihaa
2 kananmunaa
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua maustepippuria
3 omenaa
mustapippuria
1,5 tl suolaa
1,5 tl dijon sinappia
1 tl hunajaa

Pilko omenat pieniksi tai raasta isolla raastinterällä. Sekoita kaikki aineet keskenään. Pyöritä taikinasta kostutetuin käsin oman valintasi kokoisia pullia. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

ps. sillä aikaa kun kirjoitin tätä tekstiä ja katsoin lastenohjelmia. Köh.. Lastenohjelmien katsominen on täysin hyväksyttävää lasten kanssa (kummityttöni ja serkkuni), varsinkin jos ne on hyvin tehty. :D Niin siis.. Sillä välin ehti alkaa satamaan lunta ja nyt siellä on aika valkoista, mutta lumisade saattaa muuttua vesisateeksi tässä päivänmittaan.


Kuva on otettu nykyisen majapaikan ikkunasta. :)