Sivut

tiistai 30. huhtikuuta 2013

Omenapannarit (paleo, maidoton, pähkinätön)



Nyt kun banaanilettuja varmasti jokainen on tehnyt enemmän kuin tarpeeksi, haluaa varmasti jotakin vaihtelua. :) Tässä olisi vaihteluksi omenapannarin ohje. Samaa ohjetta voi hyödyntää myös perunoiden kanssa, mutta jättää vain hunajan ja kanelin pois ja lisää suolan määrää hiukkasen ja ottaa mukaan sipulia ja pippuria. Tein niitä kerran n. 1,5 vuotta sitten. :) Nyt en olekkaan perunoita syönyt viime kesän jälkeen, muuta kuin vahingossa. :) Kesällä oli pakko muutamat uudet perunat syödä sillin ja voi kastikkeen kera. Oi. Nyt kyllä toivon että kesä olisi pian ja aurinkokin alkaisi paistaa! :)

Nämä pannarit ovat varmasti hyviä sellaisille pitkille ja rauhallisille sunnuntai aamupaloille, kun aurinko paistaa kauniisti keittiöön. :) Tai vaikka ylimääräisille vapaapäiville, kuten huomiselle vapulle. ;)

Viime vuosina minut on joka kevät täyttänyt suuri halu alkaa istuttamaan yrttejä ym.. Tänä keväänä en ole aivan yhtä innostunut. Luultavasti viime kesän fiaskon takia. En saanut ede salaattia kasvamaan ja basilika petti minut täysin, useaan otteeseen. Tänä kesänä minulle kelpaa ikkunalaudalla koko talven kasvaneet viime keväiset chilit. Tälläkin hetkellä sieltä on tulossa kuusi chiliä. Yksi niitä on jo todella punainen! :D Mitä niistä tekisi? Hilloa?

Omenapannukakut
8 kpl

1,5 omenaa
1 rkl kookosjauhoja
2 kananmunaa
2 tl psylliumia
0,5 tl kanelia
2 tl hunajaa
0,5 tl suolaa

Pese omenat hyvin ja raasta raastinrauhalla, sillä puolella mistä tulee isoa raastetta. Laita raaste siivilään ja purista enimmät nesteet pois. Sekoita kulhossa muut aineet keskenään ja lisää lopuksi omenaraaste. Sekoita hyvin. Jos tuntuu, että taikina on liian löysää, lisää varovasti psylliumia. Taikinan löysyys riippuu paljon omenoiden koosta ja paljonko nestettä tulee. Paista pannulla runsaassa kookosöljyssä lättyjä medium lämmöllä. Paistoaika voi olla pitkäkin, jotta paksuhkot pannukakut ehtivät kypsyä myös sisältä. Pannukakut jäävät sisältä kuitenkin ihanan pehmeiksi ja ovat ulkopuolelta mukavan rapsakoita. Tarjoa joko kookoskermavaahdon ja hunajan tai pelkän hunajan kanssa. Toimii tosi hyvin pelkän hunajan kanssa!

Mukavaa vappua kaikille!! :D

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Hunajainen vappusima (sokeriton, paleo)



Valmistin täksi vapuksi simaa, ilman sokereita. Sima on kokonaan makeutettu hunajalla ja tähän tulee paljon hunajaa.

Muutama sana hunajasta

Vaikka hunaja(lähiseudulla tuoettu, luomu) lasketaan kuuluvaksi paleoruokavalioon, ei kuitenkaan kannata innostua siitä liiaksi. Täytyy muistaa että hunajassakin on hiilihydraatteja ja esimerkiksi painoaan pudottavien tulisi yrittää välttää hunajaa. Itse olen myös huomannut, että jos syön jotain hiilihydraattipitoista ja makeaa, saatan kohta unelmoida pullasta ja ennen kuin arvaankaan, olen matkalla kauppaan ostamaan jäätelöä. Joten jos tietää, että alamäki kohti muita herkkuja alkaa kun syö makeita herkkuja, kannattaa harkita, kuinka paljon tätäkin simaa juo. :)

Hunajalla on kuitenkin raportoitu olevan hyviä terveydellisiä vaikutuksia, esimerkiksi tutkijat ovat löytäneet hunajasta antibakteerisen proteiinin, joka toimii antibiootin tapaan. Tiedetysti hunaja on myös hyvä lääke flunssaan ja sitä kannattaa nauttiakkin teen kanssa runsaasti flunssakauden ollessa pahimmillaan. Hunajaa on paljon käytetty myös palovammoihin ja haavoihin. Hunaja sisältää myös entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita.

Mutta itse reseptiin. :) Yleensä ohjeet ovat vähintään 8 litraisia. Itse en tarvitse sellaista määrää, joten tämä on perheettömille varmasti sopivampi määrä. :)

Hunajainen vappusima
1,5 L

1,5 L vettä
o,3 sitruunaa
3 dl hunajaa
rusinoita
nuppineulanpään kokoinen pala tuoretta hiivaa

Kiehauta vesi, lisää sinne hyvin pesty ja ohuiksi viipaleiksi leikattu sitruuna. Anna nesteen jäähtyä n. 40-50 asteiseksi ja sekoita hunaja hyvin sekaan. Kun neste on kädenlämpöistä heitä sekaan hiivanmuru. Anna nesteen olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä siivilöi neste ja pullota 1,5 litran pulloon. Heitä pulloon myös muutama rusina. Sulje korkit ja laita pullo jääkaappiin. Sima on valmista kun rusinat ovat nousseet pintaan. Kaikissa lukemissani ohjeissa sanottiin että sima on valmista noin viikossa. No omani oli valmista noin kolmessa päivässä. :)

Vinkki 1/ Kannattaa olla tarkka, ettei hiivamuru ole liian iso, silloin hiiva saattaa maistua hieman liikaa simassa.
Vinkki 2/ Kun simaa yrittää kaataa esim. kattilasta (ei kannata säilyttää simaa yön yli kuitenkaan teflonkattilassa) 1,5 litran pulloon, eikä omista suppiloa, voi käyttää muutaman litran pakastepussia apuna! Leikkaa yksi kulma auki ja tunge se syvälle pulloon. Pidä pussia auki ja käsien päällä, sillä aikaa kun toinen kaataa simaa. Tämä saattaa toimia yksinkin, mutta on luultavasti vaikeampaa.

Sima ei ole aivan "normaalin" siman väristä, vaan vaaleampaa, lisäksi maku ei ole täysin sama. Maku kuitenkin muistuttaa paljon simaa sitruunan ja happojen sekä makeuden takia. Itse pidin simasta, samoin koemaistaja. :D

Lähteet: Mark´s Daily Apple

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Lasagne osa II (viljaton, vähähiilihydraattinen)



Tehtiin tänään lasagnea pitkästä aikaa ja on pakko taas kehua reseptiä. Se on aivan mahtava. :D Suosittelen lämpimästi joku viikonloppu kokeilemaan. Eihän tämä mitään pikaruokaa ole, mutta lopputulos on niin hyvää, että sitä kyllä jaksaa vääntää hieman pidempään.

Lasagnen ohjehan löytyy siis täältä, mutta ajattelin hieman muokata lasagnessa käytettävien "lättyjen" reseptiä. :) Ja lasagnen mukaan voi aina heittää aina esim. sieniä, pinaattia, porkkanaa jne.. Itse olen käyttänyt sekä pinaattia että sieniä. Toimii hyvin! Ja kannattaa vähän lisätä tulisuutta esim. sambal oelekilla. Tulee hyvää. :)

Lasagne-lätyt osa II
(n.10 lättyä)

4 munaa
1,2 dl kookoskermaa
2 kukkurallista rkl kookosjauhoja
1,25 tl suolaa
1,25 tl soodaa
pieni tilkka viinietikkaa
1 tl oreganoa
0,5 tl valkosipulijauhetta

Sekoita kaikki keskenään, anna vetäytyä n. 5-10 min. Lämmitä pannu medium +:lle ja kaada öljyä pannulle reilusti. Paista pannulla hieman alle 1 dl taikinaa kerrallaan, muista levittää taikinaa pannulle, ettei lätystä tule liian paksu. Paista n. minuutti molemmilta puolilta. Lätty saattaa revetä, mutta se ei haittaa, ne ovat silti käyttökelpoisia. :)

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tulista jauhelihawokkia (paleo)



Viime aikoina ruuaksi on tullut tehtyä todella paljon wokkeja. Wokit ovat suhteellisen yksinkertaisia, hyvänmakuisia, helppoja ja ravitsevia. Helpoiten se onnistuu paistamalla liha (joko wokissa tai erillisellä pannulla) lisäämällä haluamansa kasvikset ja lopuksi mausteet (esim. currytahna). Itse tykkään käyttää mausteina punaista ja vihreää currytahnaa sekä tehdä hapanimelä kastikketta hunajasta, omenaviinietikasta, anasmehusta(tölkkiananaksesta), soijasta ja paseeratusta tomaatista (ei kai siihen muuta tullut?). Wokin voi syödä aivan ilman lisäkettä (varsinkin jos on käyttänyt paljon kasviksia), mutta jos haluaa voi wokkia syödä riisinuudeleiden (jos vatsa sallii), ns. "taika"nuudeleiden (Shirataki-nuudelit) tai kesäkurpitsa-nuudeleiden kera. Itse syön välillä riisinuudeleita eikä vatsa ole hirveästi valitellut. :) Kannattaa tarkkailla omaa oloaan. Olen myös maistanut Shirataki-nuudeleita ja vaikka makua niissä ei niin paljon ole, käyvät ne varsin hyvin wokkeihin. :)

Tulinen jauhelihawokki
(4 iiisoa annosta)

1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
1,5 paprikaa (ei värillä väliä ;))
175 g sieniä
(Muita kasviksia voi ottaa mukaan niin paljon kuin sielu sietää, esim itselläni on ollut käytössä kesäkurpitsä, vesikastanja, bambunversot, ananas, purjo, kevätsipuli, kiinankaali ym.. Valitse omasi)
1 rkl punaista currytahnaa (jos tykkäät todella todella tulisesta, voi tahnaa laittaa enemmänkin)
2 dl kookoskermaa
1 kpl mausteliemikuutio
3-4 rkl soijaa
4 kpl tomaattia
2 kourallista (tai enemmän) silputtua korianteria

Kuullota sipulit wokissa. Lisää lihapalat ja ruskista ne. Lisää paprika, muut kasvikset, sienet ja currytahna ja sekoita keskenään. Lisää kookoskerma, liemikuutio ja soijakastike wokkiin. Keittele hiljalleen kunnes kaikki ainekset on sopivan pehmeitä(ei kuitenkaan liian pehmeitä) ja lisää lopuksi tomaatit, joista on poistettu siemenet ja jotka on pilkottu, sekä silputtu korianteri mukaan wokkiin ja ala valmistamaan nuudeleita. Kypsät nuudelit voi lisätä joko suoraan wokkiin tai syödä ruuat erikseen. :)

Kaloreita per annos oli 490 kcal. Riippuen tietenkin kasviksista, lihan rasvaisuudesta ja ehkä vähän säästäkin ;)

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kakkupohja (paleo, maidoton, pähkinätön)



The Urban Poserin ohjeen mukaan kakkupohja olisi kannattanut paistaa useassa eri osassa, mutta minä olen kiireinen nainen ja koska omistan vain yhden irtopohjavuoan, en ikinä saisi kakkua valmiiksi! Ja vaikka tosiaan paistoin kertaheitolla kakun, siitä tuli mielestäni aivan mainio. Puolitin pohjan sitten kahtia, mutta koska se oli sen verran kiinteä ja paksu, uskon että se olisi kestänyt leikkaamisen kolmeen osaan. Tiedänpähän tämän ensi kerralla. :)


Kookoskakkupohja:

2,4 dl kookosjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl soodaa
10 kananmunaa (2 eroteltuina)
2,4 dl kookosöljyä/tai muuta miedon makuista öljyä
2 dl hunajaa
2 rkl vanilja
4 tl sitruunamehua

Lämmitä uuni 170 asteeseen.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Halutessa voi siivilöidä. Kun mittaat jauhoja, varmista, ettei jauhoja tule liikaa esim. taputtelemalla jauhot kasaan mitta-astiaan.

Erottele kahdesta kananmunasta valkuaiset ja keltuaiset. Laita valkuaiset sivuun ja keltuaiset keskikokoiseen kulhoon. Lisää loput munista keltuaisten sekaan.
Tehosekoittimella sekoita keskenään kookosöly (kiinteä tai nestemäinen), hunaja, vanilja ja sitruunamehu keskenään, kunnes ovat hyvin sekaisin.
Medium-nopeudella sekoita kuivat aineet märkiin aineisiin (ei kananmuniin). Sekoita kunnes tainina on täysin sileä.
Lisää munat (ei 2 valkuaista) kolmessa eri osassa, antaen jokaisen ensin sekoittua kunnolla taikinaan.
Pienessä kulhossa sekoita tehosekoittimella valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi, niin hyvin että siihen muodostuu huippuja, eikä taikina tipu kulhosta ylösalaisin käännettäessä. Sekoita valkuaiset varovasti muuhun taikinaan.

Kaada taikina öljyttyyn ja kookosjauholla jauhotettuun irtokakkuvuokaan(n. 20 cm leveä). Minulla kakun reunat tummuivat paiston aikana jonkin verran, joten jos haluat että reunat eivät tummu liikaa, voi reunoille laittaa leivinpaperia. Leivinpaperi helpottaa myös kakun irrottamista vuoasta. Tällöin ei tarvitse jauhottaa vuokaa. Saman voi tehdä myös pohjalle. Taikinasta voi myös tehdä muffinsseja. Paista uunissa n. 30-45 min. Varmista kypsyys hammastikulla, niin että hammastikkuun ei tartu taikinaa kun sillä tökkää keskelle kakkua. Jos tuntuu, että kakku meinaa tummua liikaa, peitä kakku joko foliolla tai leivinpaperilla.
Anna jäähtyä n. 5-10 minuuttia ja irrota vuoasta. Anna jäähtyä täysin. Taikina maistuu hieman munamaiselta ennen kuin se on kunnolla jäähtynyt, joten anna jäähtyä ja kuivua kokonaan ennen kuin tarjoilet. Säilytin pohjaa jääkaapissa, koska en ole varma miten se säilyisi huoneenlämmössä. Koristelun jälkeen kakku maistui oikein hyvältä! :)

Koristeluvinkkeinä suosittelen kurkkaamaan itse käyttämääni mansikkaista creemiä!

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Mansikkainen kuorrutus (paleo, maidoton, munaton)!



Tällaisen ihanan kakun tein itselleni syntymäpäiväksi viime viikolla. Voi että tuli hyvää! :)En jaksanut alkaa mitään reseptikehittelyä harjoittamaan, joten reseptit otin suoraa The Urban Poserin blogista. Kuorrutereseptiä piti kuitenkin muutella aika paljon, koska osaa aineista en heti siltä istumalta olisi saanut hankituksi. Ja veikkaan että suomesta olisi vaikea muutenkin hankkia. Kakku oli täysin pähkinätön, mutta kananmunia oli. Laitan sen reseptin tänne myöhemmin. Käytin täytteenä siis tätä creemiä ja kookos"kermaa" sekä mansikoita, kuten kuvasta näkee. Juhlavalmistelujen kanssa tuli hieman kiire, joten koristelut eivät ole kaikkein huolitelluimmat. :)


Mansikkainen kuorrute

2,4 dl kookosöljyä
1,6 dl hunajaa
2 tl vanilja-aromia
4 rkl kookosjauhoja
2 rkl jäähdytettyä kookosmaitoa (vain sitä "kermaa" mitä yleensä on päällimäisenä, kun avaa kookosmaitotölkin)
2,4 dl pakastekuivattua mansikkaa (onnistuu muillakin marjoilla) murskattuna n. 6 rkl

Anna kookosöljyn jäähtyä jääkaapissa, kunnes se on kovaa. Sillä aikaa voit murskata mansikat mahd. hienoksi jauhoksi.
Yhdistä kaikki muut ainekset, paitsi kookoskerma. Sekoita esim. tehosekoittimella hyvin sekaisin. Sekoita joukkoon lopuksi kookoskerma.

Todella simppeli ohje ja pitää muotonsa hyvin. :) Itselläni tuo kakku seisoi pöydällä varmaan viisi tuntia, ellei enemmänkin ja kuorrutus näytti silti hyvältä!