Sivut

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Jauhelihapiirakka kesäkurpitsasalaatilla (viljaton, maidoton)



tänään tuli tehtyä meille iltapalaksi jauhelihapiirakkaa ja kesäkurpitsasalaattia. Jauhelihapiirakan täyte onnistui täydellisesti, mutta pohja oli ehkä liian kuiva. Laitan tähän piirakan täytteen reseptin, mutta jätän pohjan pois. Jos tiedät hyvän pohja-reseptin, voit käyttää sitä. Esimerkiksi tämä (jos syö maitotuotteita) tai tämä voivat toimia. :)

Jauhelihapiirakan-täyte

400 jauhelihaa
1 sipuli
5 valkosipulia
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl suolaa
pippuria
1 rkl hunajaa
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
0,5 tl timjamia
0,5 tl cayannepippuria
1 tölk mustapapuja

piirakan päälle:
0,5 paprika
juustoraastetta
persikkaa

Pilko sipulit ja kuullota. Lisää jauheliha pannulle ja ruskista. Lisää tomaattipyre ja hunaja sekä mausteet. Sekoita. Anna muhia hetki. Huuhtele pavut siivilässä ja lisää pannulle. Sekoita. Lisää jauheliha-papu sekoitus piirakkapohjan päälle. Ripottele sen päälle pilkottu paprika, persikan palasia ja juustoraastetta.

Vinkki: Lisää jauheliha-papusekoitukseen tomaattimurskaa niin saat aikaiseksi mukavan kastikkeen. :)



Aurinkoinen Kesäkurpitsasalaatti
4 annosta

1 kesäkurpitsa
6 aurinkokuivattua tomaatti-palasta (isoa)
1 rkl oliiviöljyä
0,5 rkl öljyä aurinkokuivatun tomaatin purkista
0,5 rkl omenaviinietikkaa/sitruunamehua
pippuria
suolaa

Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Pilko myös aurinkokuivattu tomaatti pieniksi paloiksi. Sekoita kulhossa yhteen öljyt, etikka ja mausteet. Heitä sekaan kesäkurpitsakuutiot ja aurinkokuivattu tomaatti. Sekoita. Tarjoa esimerkiksi piirakan kaverina. Sopii varmasti muidenkin ruokien kanssa esim. grilliruokien kanssa. (Hox hox. Kesä on tulossa! ;))

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Fried rice ananaksella (viljaton, maidoton)



Olin jouluna Thaimaassa melkein kolme viikkoa ja sinä aikana tuli tutustuttua paikalliseen ruokakulttuuriin. Tuoreet vihannekset ja hedelmät näyttelevät isoa osaa tuossa maassa. Tämän lisäksi monessa ruuassa käytettiin tietenkin riisiä. Nykyään paikallinen ruoka sisältää myös paljon vehnää ja sokeria, joka näkyy varsinkin vanhemmilla ihmisillä ylipainona. Rakastuin varsinkin pieniin toreihin joita oli vähän joka paikassa, niin pienissä kylissä kuin isoimmissa kaupungeissa. Paikalliset kävivät usein ostamassa ruokansa toreilta, eivät marketeista. Suurinosa kaupoista mihin törmäsimme, olivatkin aika pieniä.


Käristetty riisi ananaksella
3 annosta (4 annosta lisäkeriisinä)

1,5-2 kukkakaalia
120 g pekonia
100 g cashewpähkinä
1 dl rusinoita
2 porkkanaa
100 g pakasteherneitä
1 sipuli
3 valkosipulia
1 chili
1 tlk ananasta
3 kevätsipulia tai nippu ruohosipulia
3 rkl kalakastiketta tai osterikastiketta¨
1 kananmuna
0,5 luomu kasvisliemikuutio tai 3 rkl kasvislientä
(ruokaan voi lisätä myös muita kasviksia oman maun mukaan, esimerkiksi kesäkurpitsaa.. Muista vain pilkkoa pieniksi.)

Raasta aluksi kukkakaali tai ne onnelliset joilla on monitoimikone voi käyttää sitä ihmeellistä konetta tähän. Tämän jälkeen pilko sipuli ja chili (poista siemenet ja valkoinen töhnä) ja kuori valkosipulit. Pilko myös pekoni pieniksi paloiksi. Paista sitten kuivalla pannulla cashewpähkinät ruskehtaviksi, mutta älä polta! Laita pähkinät odottamaan sivuun. Tämän jälkeen paista pekoni ja pieneksi pilkotut sipulit (ei kevätsipulia) ja chili. Lisää mukaan kananmuna ja paista kananmuna kokkeliksi. Sekoita pienessä kupissa yhteen kalakastike ja kasvisliemi ja heitä pannulle.(Tässä vaiheessa voit lisätä muut kasvikset, jos haluat) Lisää pähkinät ja "riisi". Sekoittele kunnolla ja lisää myös rusinat, herneet ja ananaksen. Sekoittele koko hommaa n. 2 min ja laita päälle kansi. Anna muhia n. 5 min. Maista ja lisää suolaa tai muuta jos on tarvis. :)

Seuraavaksi vähän kuvia Thaimaasta. Ainakin ruokakuvia siis.. Oltiin vieraana siellä siskoni kanssa, joten aiva emme voineet valita syömiämme ruokia. Vaikka itse olenkin melkein kaikkiruokainen, tuolla törmäsiin muutamiin ruokiin joita en vain pystynyt syömään. Hassua kyllä, yksi inhokeistani oli siskoni lemppari! :)

Tässä viimeisessä kuvassa on kokkaamaani herkkua "pineapple fried rice"(se puolikkaassa ananaksessa oleva ruoka). Mutta kylläkin riisillä. :) Nuo muutkin ruuat olivat hyviä. Toisessa ruuassa oli hyviä kiinalaisia makkaroita ja kastike oli tosi tulinen!

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Pinaatti-sitruuna munakas (viljaton)



Tämän aamun aamupala. Ihanan raikas ja täyttävä. Tästä tuli ihanan keväinen olo, koska mukana oli keltaista sitruunaa ja niin ihanan vihreää pinaattia. :) Ruoka on nopea, helppo ja suht halpa. Iso rasia tuoretta pinaatti maksoi n. 1,5 € ja pinaattia tuli tähän kourallinen eli noin 1/3 osaa tuosta määrästä. Hinnaksi tuli yhteensä n. 1 €. Tämä toimii varmasti hyvin myös lounaana. Tämä ei ole täysin paleo, mutta ei sitä aina jaksa vältellä juustoa. :)

Pinaatti-sitruuna munakas
1 annos

1 kourallinen tuoretta pinaattia
1/2 sitruuna
1/2 punasipuli
2 kananmunaa
1/4 - 1/3 tl suolaa
1 tl minttua
pippuria
öljyä
kourallinen juustoraastetta (voipi jättää pois)

Pilko sipuli pieniksi paloiksi ja pese pinaatti. Kuullota sipuli pannulla öljyssä ja lisää pinaatti. Paista pinaattia ja sipulia pannulla pinaattia liikutellen kunnes pinaatti kutistuu. Kaada pinaatti ja sipulit sitten lautaselle hetkeksi. Riko kananmunat pieneen kulhoon ja vispaa niiden rakenne haarukalla rikki. Lisää kananmunien joukkoon loraus vettä, suola ja pippuri ja n. 1 rkl sitruunamehua. Sekoita. Kaada kananmunat pannulle ja heti perään lisää sipuli-pinaatti-mössö tasaisesti ympäri munakasta. Anna munakkaan paistua pannulla n. 2 minuuttia ja lisää vielä raastettu juusto tasaisesti munakkaan päälle. Anna paistua kunnes juusto on sulanut. Tarjoillessa pirskota munakkaan päälle sitruunamehua raikastamaan kevätaamua. :)