Sivut

lauantai 6. lokakuuta 2012

Lihakeitto operaatio


Olin eilen hieman tanssimassa ystävieni kanssa ja pitämässä hauskaa Helsingin yöelämässä. :) Syön siis paleosti ja SCD-ruokavalion mukaan ja kovin useasti en alkoholia nauti. Eilen kuitenkin hieman(hieman?) nautin. Sen olen huomannut, että alkoholia nauttiessani jo pari lasia viiniä nousee päähän. Eilen illalla huomasin myös, kuinka paisuin, kun aloin juomaan alkoholia. Alkuillasta housuni olivat hieman löysät, mutta muutaman lasillisen jälkeen tuntui, että paisuin (tai housut kutistuivat? ;)) ja housut tuntuivat paljon tiukemmilta varsinkin mahan kohdalta. Oli todella epämiellyttävää katsoa peiliin ja huomata, kuinka maha oli isomman näköinen kuin kotoa lähtiessä. Illan aikana siis söin täysin normaalisti. No kyllä sitä voi välillä juoda alkoholia ja hieman paisua, jos se ei ole viikottaista tai edes joka kuukausittaista.

Mutta tämän postauksen aiheena siis on lihakeitto. Siis oikea lihakeitto, ei jauhelihakeitto. Tein maanantaina aivan järkyttävän määrän keittoa (ostin keittoa varten 5 litran kattilan) ja sitä olen nyt tässä syönytkin koko viikon. Olen ottanut keittoa mukaan kouluun ja syönyt kotona. Ihme etten ole vielä kyllästynyt. :) Keitosta tuli hyvää ja ajattelin nyt jakaa kokemukseni teidän kanssa. Miten tehdä keitto ilman perunaa? O.O Vaikka kansallisjuureksemme peruna onkin pääosissa suurimmassa osassa keitoista, eniten makua keittoihin tuovat muut juurekset. Ja itse en ainakaan jäänyt ollenkaan kaipaamaan perunaa, koska lanttu ja juuriselleri ja muut toivat tarpeeksi makua keittoon ja maistuivat hyvältä.

Lihakeitto
4-6 annosta

n.700 g-1 kg naudanlihaa (tai porsaan ja naudan lihaa) itse käytin naudan keittolihaa ja porsaan uunilihaa. Huom! tein kaksi kertaa isomman määrän keittoa.
palsternakka
400 g lanttua
1 purjo
juuriselleri
2-4 porkkanaa
10 maustepippuri
2 tl suolaa
1 laakerinlehti
2 tl persiljaa
tuoretta persiljaa
2 l vettä

Lisää veteen suola ja nosta liha kylmään veteen. Anna kiehua. Kuori vaahto pois, että saat kirkkaan liemen, ennen kuin lisäät muut mausteet ja persilja. Pane kansi kattilan päälle ja anna kiehua noin 1,5 tuntia. Kuori sillä aikaa kaikki juurekset ja kuutioi ne valmiiksi. Nosta liha kattilasta ja anna sen vähän jäähtyä. Pilko liha paloiksi ja erottele luusta. Lisää lihanpalat ja juurekset keittoon ja jatka keittämistä kunnes juurekset ovat pehmenneet. Lopuksi vielä purjo ja keitä pari minuuttia. Lisää lopuksi vielä tuoretta persiljaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Vinkki1/ Keittoon tuo valtavasti makua, jos heität sekaan luullisen lihan. Suosittelen! Esim porsaan uunilihassa oli mukana luu. Luin myös että esim. härän häntä olisi hyvä keittoon.
Vinkki2/ Lihaa voi keittää pitempäänkin. Mitä pitempään keität sitä mureampaa lihasta tulee ja sitä paremman makuista. Itse taisin keittää noin 2 tuntia. :)
Vinkki3/ Kun alat tekemään keittoa ota huomioon, että keiton tekemiseen menee jonkin aikaa. Itse pakersin keiton kanssa noin 3,5 tuntia. Mutta eipä ole sen jälkeen tarvinnut tehdä ruokaa koko viikon aikana. :D
Vinkki4/ Muista kuoria se vaahto pois siitä pinnalta. :) Mutta eipä siitä kauheasti haittaa ole, jos kaikki ei lähde. Itselläni hieman epäonnistui tämä vaihe, mutta maku oli hyvä!

2 kommenttia:

  1. Oletko kokeillut naurista?
    Sopii keittoihin, uuniruokiin jne.
    -e-

    VastaaPoista
  2. Kerran kokeilin tehdä nauriista "ranskalaisia", mutta epäonnistuin siinä täysin ja "ranskalaiset" päätyivät roskiin. En tiiä mitä tein väärin. :) Mutta on ollut tarkoituksena ottaa nauris uudestaan käsittelyyn kyllä.

    VastaaPoista