Sivut

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Muutoksen tuulet


Olen tässä viime päivinä tehnyt tutkimusta ja surffannut ympäri internettiä etsien tietoa. Kuukausi sitten reissullamme Ahvenanmaalla en pystynyt syömään täysin hiilarittomasti ja sen jälkeen oli heti vaikea jatkaa normaaliin malliin ilman leipää yms. Viikon sitä herkuttelua kestikin, mutta pääsin kuitenkin niskanpäälle ja hiilareiden kiskominen loppui. :) Mahavaivat eivät kuitenkaan ole sen jälkeen täysin loppunut, vaan mahakipuja edelleen on aina välillä. Nyt olenkin lukenut enemmän paleo-ruokavaliosta ja SCD-ruokavaliosta.

Paleo-ruokavalio on osittain melko samanlainen kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio(karppaus), mutta siinä ei aivan yhtä paljon kiinnitetä huomiota hiilihydraatteihin vaan vältellään pitkälle prosessoituja ruokia ja maitotuotteita. Paleossa syödään kuten kivikauden ihminen, koska tutkimusten mukaan ihmisen geeniperimä ei ole melkeimpä ollenkaan muuttunut siitä mitä se oli silloin. Paleossa kuitenkin vältellään myös viljoja yms.. Maitotuotteita vältellään, koska ihmisen kroppa ei ole tottunut käsittelemään maitoa. Helsinki paleo blogissa kerrotaan ruokavaliosta vielä enemmän. :)

SCD-ruokavalio on erityisesti Chronintautia, Colitis Ulcerosaa (haavaisen paksusuolentulehdus), keliakiaa ja muita sairauksia varten kehitetty ruokavalio. Ruokavalion avulla suolisto saa aikaa toipua, jotta ravinteet pääsevät imeytymään suolen seinämistä. The Specific Carbonhydrate Diet sisältää paljon samaa kuin Paleo, mutta SCD:ssä pystyy syömään maitotuotteista erityistä itse tehtyä jogurttia, mutta oman kropan kuuntelemisen mukaan ei välttämättä pysty syömään esim. papuja. Ruokavalioa on tieteellisesti tutkittu ja sen on todistettu olevan täysin ravitseva ja tasapainoinen.

Linkistä pääsee SCD-ruokavalion sivuille, jossa on enemmän tietoa ruokavaliosta. :)
Olen siis pohtinut, että jättäisin vähintäänkin maitotuotteet ruokavaliostani pois, mutta jos se ei auta niin aloitan SCD-ruokavalion intron. Joten täällä tulee näkemään tulevaisuudessa luultavasti vähemmän juustoisia ruokia.:( Onneksi tiettyjä todella paljon kypsytettyjä juustoja SCD-ruokavaliossa pystyy syömään. :)

Haluan tällä tavalla välttää suoliston tulehtumisen, koska siitä lähtien, kun sairastuin Colitis Ulcerosaan, on minulla joka syksy tullut akuutti suolistotulehdus. Viime vuonna opintoni myöhästyivät, koska makasin sairaalassa useamman viikon. Voin sanoa, että kun noin kuukauteen ei pysty paljon liikkumaan niin jalkojen lihaskunto heikkenee todella paljon! Tänä syksynä en halua kokea samaa rumbaa. Haluan olla kunnossa, kun lähden työharjoitteluun pohjoiseen reilun kuukauden päästä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti