Sivut

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Haavaisen paksusuolentulehdus & kyhmyruusu

Vielä en ole kirjoittanut paljon ollenkaan haavaisen paksusuolentulehduksesta. Lisää infoa sairaudesta löytyy täältä. Sairastan siis kroonista suolistotulehdusta ja yritän hoitaa sitä lääkkeiden lisäksi vähähiilarisella dieetillä. Välillä onnistuu paremmin ja välillä huonommin. :) Aktiivisempiä vaiheita minulla on nyt ollut muutaman kerran vuodessa. Silloin elämä ei ole aivan niin mukavaa kuin nyt, vaan löydän itseni kippuralla ollen sängyn pohjalta.

Viimeksi tällainen akuutti vaihe oli toukokuun lopulla. Silloin tajusin kuitenkin heti parin päivän ripulin jälkeen ottaa yhteyttä lääkäriin ja aloittaa kortisoonikuurin. Kortison auttoikin aika hyvin ja olin kunnossa siskoni lakkiaisiin mennessä (melkein jo pelotti, että en siellä pystyisi olemaan). Syön edelleenkin kortisonia, mutta sitä lasketaan kokoajan.

Tässä aikaisemmin kerroinkin, että sain sairaslomaa, koska nilkkani paisuivat ja niihin ilmestyi punaisia läikkiä. Kävi ilmi, että minulla on kyhmyruusu (erythema nodosum), joka monesti ilmenee tulehdullisten suoristosairauksien yhteydessä. Tarkoitushan oli sairasloman aikana levätä paljon ja myös pysyä pois keittiöstä. Noh.. Eihän se onnistunut. Mutta jalat voivat silti paremmin! :D Nyt kuitenkin hieman pelkään, että kun huomenna lasken kortisonin määrää, niin paheneeko sairaus taas. Jotkut ovat nimittäin saaneet kyhmyruusun ennen akuuttia vaihetta (ainakin chron&colitis keskustelupalstan mukaan). Mutta koska jalat ovat paremmat, niin toivon, että tulehduskin laskee! :)

Kyhmyruusu oli aika inhottava, koska kävely oli vaikeaa ja jalat kipeät. Mutta jos vain istui niin olo oli aika normaali. Tuntui melkein huijaamiselta olla kotona sairaslomalla, koska olo ei ollut niin "sairas". :) Mutta koska kesätöissäni olen suurimman osan aikaa jaloillani, niin enhän voisi töissä tehdä mitään, jos en kunnolla pysty kävelemään. Nyt onneksi jalat eivät enää ole paljoakaan kipeät ja pystyn kävelemään, myös turvotus on laskenut ja isoimmat läiskät ovat haalistuneet. Jonkin verran läiskiä kuitenkin on, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa. :)

Terveyttä kaikille!

2 kommenttia:

 1. Terve vain "kohtalotoverille". Itselläni myös juurikin tuo paksunsuolentulehdus joka on kyllä leikattu pois, joten nyt kärsin sitten vain kroonisesta j-pussi tulehduksesta. Vähähiilihydraattista ruokavaliota täälläkin yritetään pitää yllä, mutta kun ne pizzat ja pullat nyt vain on niin hyviä. Turhan usein sitä sortuu.
  Tsemppiä sinulle, toivotaan, että se kortisoni auttaa ja pääset taas vähän niskanpäälle :)

  VastaaPoista
 2. Hei.
  Oletko kuullut fitLine ravintolisistä?
  Olen kuullut henk.kohtaisesti ihan tavllisislta ihmisiltä joilla ollut paksusuolentulehdus saaneen apua juurii FitLine tuotteista, toki myös ruokavalio vaikuttaa. Eräs nainen kertoi kärsineensä 20 vuotta asiasta ja syöneen siihen jatkuvasti lääkkeitä ja koekillut kaikenmaailman ruokavalioita/diettejä jne...sitten hän oli törmännyt näihin ja oli lähtenyt vielä kokeilemaan kun mistään muusta ei ole ollut apua. Oliko puolen vuoden vai vuoden tuotteiden käytön jälkeen oli perus tarkastuksessa hänelle tehty normaali löydös suolistosta. Eikä sen jälkeen ole enään ollut suolisto tulehdusta.
  Suosittelen tutustumaan :)

  VastaaPoista