Sivut

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Vähähiilihydraattinen ruokavalio tunnetaan monilla nimillä; karppaaminen, Atkinsin dietti, paleo-ruokavalio, LCHF (Low carb, high fat) jne.. Rakkaalla lapsella on monta nimeaä. Itse olen kuitenkin päätynyt siihen tulokseen että kaikkein kuvaavin on vähähiilihydraattinen ruokavalio, jota itse käytän paljon. Kaikki edellä mainituista ruokavalioista sisältävät vähän hiilihydraatteja, mutta ovat muuten hieman erilaisia. Esimerkiksi LCHF:ssä painotetaan sitä, että rasvaa täytyy pyrkiä syömään paljon ja paleo-ruokavaliossa pyritään syömään kuten kivikaudella.

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa pyritään painottamaan siihen, että suurin osa energiasta tulee proteiinista ja rasvasta. Itse syön paljon kananmunia, juustoja ja jogurttia. Myös lihaakin tulee syötyä, mutta ei läheskään jokapäivä. Se ettää "karppaa" ei tarkota sitä, että joka päivä täytyy syödä pekonia. :D Rasvaiset kalat, kuten lohi, sardiini tai makrilli ovat myös hyviä proteiinin lähteitä. :)



Tämän lisäksi pyritään syömään ns. hyviä hiilihydraatteja. Hyvät hiilihydraatit ovat maanpäällisiä kasviksia, kuten salaatteja, kaaleja, kurkkuja, tomaatteja, paprikoita, kurpitsoja jne.. Myös juureksia voi syödä, mutta vähemmän. Moni luulee, että koska kyseessä on vähähiilihydraattinen ruokavalio, niin hiilihydraatteja ei syödä paljon ollenkaan. Vähähiilihydraattista ruokaa syödessään, moni kuitenkin syö monta kertaa enemmän kasviksia, kuin syödessään ns. "normaalia" ruokaa. Mahaa ei täytetä tyhjillä hiilihydraateilla, kuten valkoisella leivällä ja sokereilla.



Lisäksi syön Omega-3 kapseleita, maitohappoja ja D-vitamiineja. Pyrin myös pitämään suoliston kunnossa vehnänoras jauheella ja chia-simenillä. Koska sairastan haavaisen paksusuolentulehdusta niin tämä on todella tärkeää, kuten myös maitohapot! Tietenkin myös riittävä veden juominen on TODELLA tärkeää. En pysty korostamaan sitä tarpeeksi. :)Syödä kannattaa myös marjoja. Mutta tietenkin niidenkin syömisellä on rajansa. Myös pähkinät ovat hyviä naposteltavia ja sisältävät terveellisiä rasvoja. Kaupasta löytyy myös monia vähähiilihydraattisia tuotteita, kuten esimerkiksi mantelijauhot ja psylliumjauhe joita voi käyttää leivonnassa.




Mitä ei saa syödä? Jokainen tietenkin vetää omat rajansa. Joku pystyy hyvin syömään esimerkiksi tumaa riisiä, mutta toinen voi huonosti jo siitä. Yleisesti katsottuna kuitenkin kannattaa välttää kaikkea teollisesti prosessoitua ja tehdä mahdollisen paljon itse. Jos paketin takaa löytyy pitkä lista sanoja joita et pysty edes lukemaan, et välttämättä halua edes tietää mitä sanojen takaa löytyy. Yleisesti ottaen vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa vältetään: perunoita, riisiä, pastaa, vaalea vehnää, leipiä (myös ruis!), kuivattuja hedelmiä, karkkeja ja sokereita.

Jos haluaa joskus herkutella kannattaa syödä tummaa suklaata ja hedelmiä. Itse syön arkena vähähiilihydraattista ruokaa, mutta jos sattuu isommat juhlat, niin en tunne huonoa omatuntoa siitä, että syön siskoni lakkiaisissa kakkua. Tärkeintä on mitä syöt juhlien jälkeen! Jos kuitenkin tuntuu siltä, että ei pysty lopettamaan kakun syöntiä siihen, vaan se jatkuu myös seuraavina päivinä niin kannattaa ottaa omat eväät mukaan.

Haluaisin vielä huomauttaa, että tämä on oma käsitykseni näistä ruokavalioista enkä todellakaan ole ammattilainen. Olen kuitenkin lukenut monta aiheeseen liittyvää kirjaa, joten tiedän jotain. Suosittelen kuitenkin lukemaan jonkin aiheeseen paremmin perehtyneen esim. lääkärin kirjan, kuten Andreas Eenfeldtin kirjan Ruokavallankumous, jos on kiinnostunut aiheesta. (Kirjoitan pian kirjasta esittelyn tässä blogissa. ;) Hyvä kirja. )

--salla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti