Sivut

perjantai 9. marraskuuta 2012

Limen makuinen kanakeitto


Ostin tässä tiistaina, kun sattumalta pääsin käymään niinkin suuressa kaupassa kuin citymarketissa, ison satsin marinoimatonta kanaa. Siinä sitten aikani mietin, että mitä ihmettä oikein niistä teen, joten lopulta päätin tehdä, kuten viimeksi lihakeiton kanssa. Tekisin keittoa ihan järkyttävän suuren määrän ja söisin sitä sitten seuraavan viikon. En kuitenkaan koskaan ole ollut hirveän suuri kanakeitto-fani. Ainakaan ilman riisiä. Kerran olen tehnyt aivan mahtavaa riisitöntä ja perunatonta kanakeittoa. Se oli Kaikki äitini reseptit-nannan tortillakeitto. Kerran tehtiin perheen kanssa keittoa ja siitä tuli ihan järjettömän hyvää! Itselläni teki mieli nyt tehdä jotain samanlaista, mutta tietenkin rajoituksia minulla tällä hetkellä on. Ensinnäkin, syön paleosti joka rajaa tortillat ja juustoraasteen, mutta sen lisäksi olen nyt karsinut kaikki koisokasvit pois ruuastani (eli tomaatit, paprikat, chilit, munakoisot). Eli keittoon ei jää muuta laitettavaa kuin vesi, kana ja suola! No pakkohan siihen keittoon oli lisätä vähän muutakin että siitä sai siedettävän makuista. :) Niin ja yksi huono juttu valkeni vielä kaupassa, paikallisesta kaupasta ei löytynyt tuoretta korianteria (olisin ollut kyllä todella yllättynyt jos olisi löytynyt).

Vastoin kaikkia odotuksia kanakeitosta tuli tosi hyvää ja näin flunssakauden aikanahan se on hyvää. Tuolla amerikoissahan kanakeitto on kunnon sairaus-ruokaa. :) Juuret tällä ajatuksella on jo egyptissä, jossa kanakeittoa käytettiin lääkkeenä vilustumiseen. Wikipedia on ystävämme. Amen. :)

Lime-kanakeitto

900 g kananrintaa
2 isoa punasipulia (puolet päällisiksi)
2,5 l vettä
1 purjo
2 pientä fenkolia
pala lanttua (n.300 g)
2 limeä
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
2 tl korianteria
2 tl suolaa
3 rkl kanafondia
1 tl inkivääriä

lisäksi:
avocadoa

Paista kananrinnat uunissa suolan, öljyn ja pippurin kanssa 200 asteessa noin 45 min. Anna jäähtyä ja kahta haarukkaa apuna käyttäen revi suikaleiksi. Pilko kasvikset suuhun meneviksi paloiksi ja punasipuli suht pieneksi silpuksi. Laita vesi kattilaan ja lisää lanttu, porkkana, juuriselleri ja fenkoli veteen. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää sitten purjo ja punasipuli. Anna kiehua vielä hetken. Kun lanttu ja porkkana ovat pehmenneet (eivät löllöjä, mutta eivät koviakaan), lisää mausteet, kummankin limen raastettu kuori ja mehut ja kana. Kun kanapalat ovat taas lämmeneet keitto on valmista. Tarjoa tuoreen avocadon ja punasipulin kanssa.

Hurjan hyvää ja lämmittävää!

Mietin kanan ostettuani, että jos laskee, että yksi annos kanaa on n. 125 g nämä kanat tulivat maksamaan reilu 1 €/annos. Että eipä hirveän kallista loppujen lopuksi. Vaikka monesti juuri ajattelen, että eihän sitä kanaa voi ostaa, koska se on niin kallista (varsinkin marinoimattomat rintapalat). Mutta kun ostaa ison satsin niin se hinta ei ole niin paha. :) Oli muuten ensimmäinen kana-resepti tähän blogiin. Vasta nyt!

2 kommenttia:

  1. No sullahan on ihanasti tässä kaikkia makua antavia aineita. Ei voi kun olla hyvää. Paitsi tietysti molemmat tiedämme, että jos olis ollu vielä sitä korianteria, niin sitte olis ehkä menny taju ! :)

    VastaaPoista
  2. Totta! Hyvää tämä oli näinkin, ilman chilejä ym. :)

    VastaaPoista