Sivut

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Hunajainen vappusima (sokeriton, paleo)Valmistin täksi vapuksi simaa, ilman sokereita. Sima on kokonaan makeutettu hunajalla ja tähän tulee paljon hunajaa.

Muutama sana hunajasta

Vaikka hunaja(lähiseudulla tuoettu, luomu) lasketaan kuuluvaksi paleoruokavalioon, ei kuitenkaan kannata innostua siitä liiaksi. Täytyy muistaa että hunajassakin on hiilihydraatteja ja esimerkiksi painoaan pudottavien tulisi yrittää välttää hunajaa. Itse olen myös huomannut, että jos syön jotain hiilihydraattipitoista ja makeaa, saatan kohta unelmoida pullasta ja ennen kuin arvaankaan, olen matkalla kauppaan ostamaan jäätelöä. Joten jos tietää, että alamäki kohti muita herkkuja alkaa kun syö makeita herkkuja, kannattaa harkita, kuinka paljon tätäkin simaa juo. :)

Hunajalla on kuitenkin raportoitu olevan hyviä terveydellisiä vaikutuksia, esimerkiksi tutkijat ovat löytäneet hunajasta antibakteerisen proteiinin, joka toimii antibiootin tapaan. Tiedetysti hunaja on myös hyvä lääke flunssaan ja sitä kannattaa nauttiakkin teen kanssa runsaasti flunssakauden ollessa pahimmillaan. Hunajaa on paljon käytetty myös palovammoihin ja haavoihin. Hunaja sisältää myös entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita.

Mutta itse reseptiin. :) Yleensä ohjeet ovat vähintään 8 litraisia. Itse en tarvitse sellaista määrää, joten tämä on perheettömille varmasti sopivampi määrä. :)

Hunajainen vappusima
1,5 L

1,5 L vettä
o,3 sitruunaa
3 dl hunajaa
rusinoita
nuppineulanpään kokoinen pala tuoretta hiivaa

Kiehauta vesi, lisää sinne hyvin pesty ja ohuiksi viipaleiksi leikattu sitruuna. Anna nesteen jäähtyä n. 40-50 asteiseksi ja sekoita hunaja hyvin sekaan. Kun neste on kädenlämpöistä heitä sekaan hiivanmuru. Anna nesteen olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä siivilöi neste ja pullota 1,5 litran pulloon. Heitä pulloon myös muutama rusina. Sulje korkit ja laita pullo jääkaappiin. Sima on valmista kun rusinat ovat nousseet pintaan. Kaikissa lukemissani ohjeissa sanottiin että sima on valmista noin viikossa. No omani oli valmista noin kolmessa päivässä. :)

Vinkki 1/ Kannattaa olla tarkka, ettei hiivamuru ole liian iso, silloin hiiva saattaa maistua hieman liikaa simassa.
Vinkki 2/ Kun simaa yrittää kaataa esim. kattilasta (ei kannata säilyttää simaa yön yli kuitenkaan teflonkattilassa) 1,5 litran pulloon, eikä omista suppiloa, voi käyttää muutaman litran pakastepussia apuna! Leikkaa yksi kulma auki ja tunge se syvälle pulloon. Pidä pussia auki ja käsien päällä, sillä aikaa kun toinen kaataa simaa. Tämä saattaa toimia yksinkin, mutta on luultavasti vaikeampaa.

Sima ei ole aivan "normaalin" siman väristä, vaan vaaleampaa, lisäksi maku ei ole täysin sama. Maku kuitenkin muistuttaa paljon simaa sitruunan ja happojen sekä makeuden takia. Itse pidin simasta, samoin koemaistaja. :D

Lähteet: Mark´s Daily Apple

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti